Supertyfonen Megi slår till mot Filippinerna
En supertyfon drog igår in över norra Filippinerna och orsakade jordskred i bergsområden, slet av tak på hus, piskade upp gigantiska vågor längs kusten och dödade minst en person. (Foto: Ted Aljibe/Getty Images)


Supertyfonen Megi drog på måndagen in över norra Filippinerna och förde med sig skyfall och vindbyar med hastigheter uppemot 72 meter per sekund.

Megi gick in över land vid Palanabukten i Isabellaprovinsen på den filippinska ön Luzon där den fällde träd och elledningar, och strandsatte människor i sina hem.

– Vi är isolerade i våra hus. Vi kan inte gå ut. Vindarna och regnet är mycket kraftiga. Många träd har lyfts upp med rötterna eller knäckts av på mitten, sade Ernesto Macadangdang i staden Burgos till AFP.

Regeringens klimatolog Rosalinda de Guzman sade till AFP att Megi var den kraftigaste tyfonen i Filippinerna sedan Durian 2006.

Megi förväntas inte nå den filippinska huvudstaden Manila, men prognosmakare uppmanar befolkningen att förbereda sig för kraftiga regn.

Sex eller sju tyfoner drabbar årligen Filippinerna. Stillahavsområdet drabbas årligen av 27 tyfoner enligt amerikanska flottans och flygvapnets gemensamma tyfonvarningscenter. En ”supertyfon” har vindhastigheter som överstiger 51 meter per sekund.

Förra året drabbades Manilla av den tropiska stormen Ketsana och tyfonen Parma inom loppet av en vecka vilka dödade omkring 1 100 människor, rapporterar AFP. Förödelsen kostade landet drygt 600 miljoner dollar, enligt Filippenarnas samordingscenter för katastrofer.

Den tropiska stormen Thelma orsakade fler än 6 000 dödsfall då den svepte över landet 1991.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44409/