Supertisdagen gav inga stora vinnare
Republikanernas presidentkandidat Mike Huckabee firar med sin hustru Janet under supertisdagen den 5 februari, i Little Rock, Arkansas. Förutom att ha vunnit i Arkansas och i West Virginia, leder den förre guvernören i delstaterna Alabama, Delaware, Georgia och Missouri. (Foto: Rick Gershon/Getty Images)


Med de flesta rösterna räknade kunde supertisdagen inte utse någon helt avgörande vinnare. Hillary Clinton och John McCain framträder som självklara för sina respektive partiets nomineringar till presidentkandidater.

När lugnet lade sig efter tisdagen är Barack Obama, Mitt Romney och även  Mike Huckabee ännu inte utslagna.

Tätt mellan Clinton och Obama

Clinton har vunnit övertygande i Kalifornien men man måste komma ihåg att bara några veckor sedan hade Clinton ett starkare grepp om nomineringen. Obama har fått en stor andel av delegatsrösterna och hans popularitet ökar allteftersom nationen lär känna honom.

Clinton har som väntat vunnit i de flesta delstaterna i nordöstra USA. Hennes seger i Arkansas är ingen överraskning eftersom hon var statens ”first lady” när Bill Clinton var guvernör. Däremot är hennes framgång i Oklahoma och Tennessee något överraskande.


Demokratermas Barack Obama med hustrun Michelle firar med supporters på Hyatt Regency Hotel i Chicago. (Foto: Paul J. Richards/AFP)

Demokratermas Barack Obama med hustrun Michelle firar med supporters på Hyatt Regency Hotel i Chicago. (Foto: Paul J. Richards/AFP)

Obama gjorde bra ifrån sig i Mellanvästern och Sydöst. Obama vann även i Idaho och Kansas.

Trots att Clinton är en klar vinnare på supertisdagen har hon en lång väg att vandra till nomineringen.

Republikanerna

Medan McCain antagligen avslutade kvällen med nästan dubbelt så många delegatsröster som både Romney och Huckabee, återstår det ännu många primärval. Om Romney eller Huckabee kan besegra de andra och överta delegaterna blir det en oavgjord ställning gentemot McCain.

Romney som har använt en stor summa från egen förmögenhet och skaffat stora donationer kanske betraktas som ett misslyckande trots att han klart leder över Huckebee.

Huckabee är fortfarande med i spelet efter ett dåligt delstatsval i Florida och hans budskap om att moral är viktigt i politiken ger en vink om att Huckabee kanske är mannen att bli vän med; han kan ha en stark förhandlingssituation på republikanernas konvent.

Med sin slogan ”rättvis skatt” och religiösa bakgrund liknar Huckabee en konservativ John Edwards. Han kanske är en attraktiv presidentkandidat.

Fakta

I tisdagens primärval ingick 24 delstater. På demokraternas konvent fanns 4049 delegater medan republikanernas hade 2380. Vinnarna måste säkra minst hälften av delegatsrösterna, det vill säga 2025 för demokraterna och 1191 för republikanerna.