Sugen på vårfika?
Kanelbullekakan är perfekt på picknicken. (Foto: Mimmi Svensson / Epoch Times)


Denna goda, lite tunga och mastiga kaka är en given favorit såväl till kafferepet som i det gröna.

Kakan får en fin vetekranssmak med kanelfyllning och bittermandelolja.

Ingredienser:

175 g smör

2,5 dl råsocker

2-3 ägg

3,5 dl yoghurt eller fil

3 dl dinkelsikt

1,5 dl fullkornsdinkel

2 tsk vaniljsocker

1 msk bakpulver

1 krm salt

8-10 droppar bittermandelolja

Fyllning:

1 dl råsocker

3 msk malen kanel

2 msk smör

I ugnen:

175 grader i ca 45-60 min

Gör så här:

Rör smör och socker poröst, blanda sedan i ett ägg i taget och därefter yoghurt eller fil.

Mät upp och blanda alla torra ingredienser, rör ihop detta med resten smeten.

Blanda socker och kanel till fyllningen.

Smöra och bröa formen, häll i ungefär hälften av smeten och därefter kanelsockret toppat med smörklickar och på med resten smeten.

Grädda tills kakan inte kladdar längre, testa med provsticka.

Låt kakan svalna vilande i formen minst en timme, den är bäst dagsfärsk .

Gräddas den i springform som en tårta kan den dekoreras med ätliga blommor som viol, gurkört, rosblad eller dyl. Serveras med rörd vaniljglass med stött kardemumma eller kall vaniljsås och bär.

Om möjligt, använd alltid högklassiga råvaror som är ekologiska och rättvisemärkta. Det smakar bättre på många sätt.