Stuxnet-viruset backade tillbaka Irans kärnvapenprogram med två år
Ryskbyggt kärnkraftverk i Bushehr i södra Iran, 1200 km söderut från Iran. (Foto: AFP/Majid Asgarpour)


Dataviruset Stuxnet som hittades i Irans kärnkraftverk Bushehr i september var ”nästan lika effektivt som en militär attack, men ännu bättre eftersom ingen blev dödad och det inte blev något fullt utvecklat krig”, sade den tyske datakonsulten Langer till Jerusalem Post på tisdagen.

Langer sade att det kommer att ta två år för Iran att få sitt atomprogram tillbaka på fötter. Han sade också att det skulle vara lättare för dem att kassera de Stuxnet-infekterade datorerna än att försöka avlägsna viruset.

Viruset infekterade IP-adresserna för fler än 30 000 datasystem, enligt vad Irans statsstyrda medier meddelade den 26 september.

Stuxnet betraktas som det första cybervapnet, även om experterna skulle invända att det finns många sådana virus och att Stuxnet bara är det första som är känt bland allmänheten. Skaparen av viruset är inte känd, men misstankarna går till Israel.

Det som gör Stuxnet unikt är dess förmåga att ta kontroll över rörliga delar i ett maskineri och förstöra dem eller sätta dem ur spel. Det kan också infektera system som inte är kopplade till internet.

Stuxnet ”ändrade verkligen spelet. Det startade vad jag har kallat vår nästa ’cyberkalla krig’, och det kommer att bli väldigt likt vårt atomkalla krig”, sade Matthew Jonkman, grundare och vd för cybersäkerhetsföretaget Emerging Threats, i en tidigare intervju med the Epoch Times.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47661/

OBS: Intervjun som nämns tidigare finns här: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45689/