Stupade soldaterna hedrades
(Foto: Anders Wiklund / AFP)


Kistorna med två svenska soldater, kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson, anlände till Ärna flygplats i Uppsala med ett av flygvapnets Hercules-plan, den 10 februari. De eskorterades hela vägen från Afghanistan av kollegor från förbandet FS 18.

Kistorna togs emot av anhöriga samt representanter från Försvarsmaktsledningen. Överbefälhavaren, ÖB, Sverker Göranson sade, enligt Försvarsmaktens hemsida, vid ceremonin:

– Vi är samlade för att ta emot och hedra kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson. De har betalat det yttersta priset för sin insats för freden och andra människors säkerhet och trygghet. Det är en uppoffring vi bär med oss för all framtid.

Därefter fick de stupade Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld.

Inför en sådan här ceremoni finns regler att tillgå, så här fanns också honnörsstyrka, fanvakt och musikkår från Livgardet i Kungsängen som de båda stupade officerarna tillhörde.

Flygvapnet har en flygformation som heter ”Förlorad kamrat i strid”. I överflygningen på Ärna flygplats genomfördes den med Jas 39 Gripen, där ett flygplan lämnade formationen medan de övriga fortsatte framåt.

Det var den 7 februari som en patrull blev utsatt för ett attentat i norra Afghanistan. Förutom de två svenska officerarna dödades även en lokalanställd tolk Mohamad Shahab Ayouby.