Stulna svenska pass en miljonindustri
Svenska pass är åtråvärda dokument på den illegala marknaden. (Foto: Epoch Times)


177 000 giltiga svenska pass är på drift och många av dem hamnar ofta hos människosmugglare. De senaste två åren har 861 personer anmält att de har blivit av med sina svenska pass minst tre gånger, skriver dn.se.

SVT har tidigare rapporterat om att allt fler svenska pass rapporteras som stulna. Det finns exempel på personer som tagit ut upp till 20 nya pass under en kort period.

De stulna passen förekommer vanligtvis inom den organiserade brottsligheten och hamnar ofta hos människosmugglare. Den turkiska gränskontrollen hittar dagligen personer som försöker resa med svenska pass berättar Rikskriminalen i en rapport som DN återger. 

Svenska pass är
åtråvärda på den illegala marknaden. I och med stor efterfrågan kan ett svenskt pass därför kosta så mycket som upp till 80 000 kronor.

De stulna passen kan användas på flera olika sätt. Kriminella som rör sig över olika länder kan använda någon annans pass. Polisen tror också att de kan användas i olika former av bedrägerier och även terrorbrott.

Sverige har en ganska liberal lagstiftning när det gäller förlorade pass. Alla svenska medborgare har rätt att förnya det oavsett hur många gånger man har förlorat sitt pass.

För att sätta
stopp på missbruk av svenska pass har regeringen nu tillsatt en utredning. Man ska också se över om det går att försvåra för en person att få ett nytt pass om man förlorat det många gånger.