Studie visar att brasiliansk CocaCola kan vara cancerframkallande
CocaCola Company rapporterade en ökning med åtta procent av nettoresultatet för det första kvartalet 2012 med en global volymtillväxt på fem procent. (Foto: Scott Olson/Getty Images)


CocaCola som säljs i olika delar av världen har stora skillnader i nivån av det potentiellt cancerframkallande 4-methylimidizole eller 4-MI, rapporterar Center for Science in the Public Interest (CSPI) i en studie publicerad den 26 juni. CSPI är en konsumentorganisation baserad i Washington. I rapporten skriver de att Brasilien hade de högsta nivåerna av dessa ämnen. Nästan dubbelt så mycket som i CocaCola som säljs i andra länder.

Rapporten från konsumentgruppen säger att den kemiska substansen, 4-methylimidizole, känd som 4-MI eller 4-MEI, återfanns i varierande mängder i drycken som säljs över hela världen. Detta potentiellt cancerframkallande ämne bildas i den industriella produktionen av den karamellfärg som används i läskedrycken.

CocaCola som säljs i Brasilien har 267 mikrogram 4-MI per 355 milliliter. Testet visade också att CocaCola i Kenya har 177, Mexico 147, Kanada 160, Förenade Arabemiraten 155, England 145 och Washington 144 mikrogram. Lägre nivåer observerades i Japan och Kina med 72 respektive 56 mikrogram av 4-MI.

Mängden av ämnet som finns i CocaCola och Pepsi rapporterades första gången av CSPI i mars, varefter den kaliforniska lagen tvingade tillverkaren att minska halterna av 4-MI till mindre än 30 mikrogram per dagligt intag eller märka dryckerna som säljs i delstaten med en varning om cancerrisken.

Den kemiska reaktionen mellan socker och ammoniak ger 4-Ml, en substans som visat sig kunna orsaka cancer hos gnagare. Efter rapporten från CSPI i mars svarade Food and Drug Administration (FDA) och sade att gruppen hade överskattat hälsoriskerna.

En konsument skulle behöva konsumera en bra bit över tusen burkar läsk om dagen för att komma upp i de doser som studier har visat kan vara cancerframkallande hos gnagare, sade FDA: s talesman Doug Karas i ett uttalande i mars.

På sin amerikanska webbplats skriver CocaCola Company: Karamellfärg görs av majs eller sockerrör. Det tillverkas genom upphettning av socker och andra kolhydrater under kontrollerade former för att uppnå den önskade färgen. Karamellfärg är godkänt av FDA och är säkert.

Trots detta har CSPI fortsatt att driva på för ytterligare minskning av 4-MI i Coca Cola. ”Nu när vi vet att det är möjligt att nästan helt eliminera detta cancerframkallande ämne finns det ingen ursäkt för CocaCola och andra företag att inte göra det över hela världen, inte bara i Kalifornien”, säger CSPI: s verkställande direktör Michael F. Jacobson i rapporten.

Översatt från engelska