Studentockupationen av Taiwans parlament avslutas
Ledaren för studentprotesten, Chen Wei-ting (till höger), talar under en demonstration mot ett omtvistat handelsavtal med Kina inne i parlamentet i Taipei den 7 april 2014. De taiwanesiska demonstranterna sade att de kommer att avsluta aktionen den 10 april. (Foto: Mandy Cheng/AFP/Getty Images)


Taiwanesiska studentledare meddelade på måndagen att de skulle upphöra med sin ockupation av landets parlament kl 18:00 den 10 april, efter att i tre veckor ha protesterat mot ett handelsfördrag med Kina. President Ma Ying-jeou välkomnade beslutet, men håller fast vid sin avsikt att snart godkänna handelsfördraget.

Studentledaren Chen Wei-ting tillkännagav beslutet i parlamentet i Taipei på söndagskvällen och sade: ”Ockupationen av parlamentet har nått sitt syfte i det här skedet och har lett till stora framsteg”.

Chen sade att slutet på ockupationen inte är ett slut på studentrörelsen. ”Studentrörelsen har samlat tillräckligt med kraft för att bli en nationell rörelse”, sade Chen. ”Nu är den bästa tiden att gå ut från parlamentet och sprida sig till olika platser i landet”.

Flera vädjanden till regeringen kvarstå, sade Chen: en lag för tillsyn av relationen med Kina, däribland handelsfördraget, enligt principen om medborgerligt deltagande informationsfrihet; för det andra, krav på att handelsfördraget inte går igenom innan lagen om tillsyn träder i kraft.

Det var löften om detta som parlamentets talman Wang Jin-pyng gav på söndagen, innan studenterna gick med på att dra sig tillbaka. Wang, som är medlem av det styrande nationalistpartiet, mötte starkt motstånd bland sina partivänner  i parlamentet, som kallade det överraskande förslaget för ”förräderi”.

Studenterna fortsätter också att be parlamentet att återkalla handelsfördraget och starta förhandlingarna på nytt.

President Ma Ying-jeou var positiv till elevernas planer på att lämna parlamentet. Han insisterade dock på att han skulle försöka få igenom fördraget så snart som möjligt, och sade att lagförslaget om tillsyn kunde behandlas parallellt.

”Talman Wangs åsikt står inte i opposition till regeringens … Jag vädjar till den lagstiftande församlingen att se över handelsfördraget så snabbt som möjligt”, sade Ma på en presskonferens.

De protesterande studenterna kommer att lämna parlamentet kl 18:00 på torsdag, och har bjudit in folk från hela Taiwan att samlas framför byggnaden för att välkomna dem när de kommer ut.

Översatt från engelska