Studenter tar datorer och Wikipedia till Afrika
Amir Kaplan lär bybor i Elfenbenskusten att använda datorer för första gången (Foto: Yuval Russek)


En del afrikaner som varken har haft tillgång till datorer eller uppslagsverk kommer snart att kunna läsa innehållet i Wikipedia, tack vare ett initiativ från israeliska studenter, Wikimedia Israel, och en israelisk ”öppen källkod”-förening.

En delegation med studenter från Afrikacentret vid Ben Gurion University kommer att arbete som frivilliga i Kamerun och Benin i tre månader och utbilda och assistera lokalbefolkningen.

Studenterna kommer att ta med sig donerade datorer, på vilka det installerats en offline-version av Wikipedia, som kommer från Wikimedia Israel. Den franska offline-versionen har cirka en miljon uppslagsord och innehåller även foton.

Asaf Bartov från Wikimedia Israel förklarar att studenterna också har med sig installationsfiler till encyklopedin så att de kan installera den på vilken dator som helst som kan finnas dit de kommer.

Studenterna har också fått lära sig använda Ubuntu, det fritt tillgängliga operativsystemet som baseras på Linux på vilket mjukvaran installerats, för att kunna lära ut hur man använder det.

Amir Kaplan deltog i förra årets studentdelegation till en by i Elfenbenskusten, och dit tog han med sig tre datorer med en i förväg installerad offline-version av Wikipedia.

–  Jag försökte dirigera dem till saker som har relevans för dem, saker som de kan ha nytta av, säger Kaplan. Med Kaplans instruktioner läser byborna om hälsa och nya jordbruksmetoder.

Kaplan berättade om sina intressanta erfarenheter av att försöka förklara vad internet är och hur det fungerar för människor som knappt har sett en dator tidigare.

Studenterna lärde bara några få bybor att använda datorerna, de som man såg var mest ansvarstagande, och hoppades på att de efter att ha blivit vana användare kommer att föra sina kunskaper vidare till andra.

Aftikacentret vid Ben Gurion University etablerades av Dr. Tamar Golan, tidigare Israel-ambassadör i Angola.

Förutom att etablera
en avdelning för Afrikastudier vid Ben Gurion University har centret också startat frivilligaktiviteter i Afrika och skickar varje år studenter på olika frivilliguppdrag.

Förra årets delegation utbildade ledare och etablerade en ungdomsrörelse i ett kustsamhälle i Elfenbenskusten, vilken fortfarande är aktiv.

Studenterna fokuserar huvudsakligen på att utbilda tonåringar och vuxna, med målet att de i sin tur lär andra.

Nyligen har Afrikacentret startat samarbete med Wikimedia Israel med syfte att förbättra Afrikarelaterade uppslagsord på Wikipedia. Allteftersom samarbetet har växt har satsningen att sprida kunskap i Afrika genom offline Wikipedia växt med den.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42799/