Studenter mot kravallpolis i Kina


Tusentals studenter har drabbat samma med polis och vakter i storstaden Nanjing i Kina rapporterar Informationscentret för mänskliga rättigheter och demokrati.

Enligt centret i Hongkong hade studenter vid stadens universitet för flyg- och rymdvetenskap dragit ut på gatorna för att protestera. Orsaken till protesterna var att vakter uppgavs ha misshandlat andra studenter som försökt sälja saker utan tillstånd på en kvällsmarknad utanför universitetet, skriver TT idag.

De demonstrerande studenterna spärrade av gator, gick i handgemäng med kravallpolis och slog sönder en polisbil. Protesterna pågick in på tisdagsmorgonen.

Uppgifterna från Hongkongcentret har inte kunnat bekräftas från officiellt håll men de brukar vara trovärdiga, uppger TT.

Vid universitetet ska den säkerhetsansvarige ha förnekat händelserna:

– Inga studenter har gripits, misshandlats eller skadats. Det har inte varit några sammandrabbningar mellan studenter och säkerhetsvakter eller poliser.

Bilder på händelsen som visar ett hundratal människor som samlats i en gatukorsning och stoppat trafiken ska ha lagts ut på internet. Några demonstranter håller upp skyltar med krav på en ursäkt från vakterna. Det finns också bilder på vanliga poliser och kravallpoliser i full utrustning.

Den 4 juni är det 20 år sedan Kinas ledare krossade studenternas fredliga demonstration för demokrati på Himmelska fridens torg. En händelse som ledde till att tusentals unga studenter skadades eller dödades.