Student hotad efter visat stöd för Tibet
Chen Qiaowen, student vid Hongkongs universitet. (Foto: The Epoch Times)


Efter att studenten Wang Qianyuan från Duke University i USA uppmuntrat kinesiska studenter att ta hänsyn till tibetanernas rättigheter, stod Chen Qiaowen, som studerar filosofi vid Hongkongs universitet också upp i protest mot förtrycket mot det tibetanska folket. Hon planerar att ta med sin hemgjorda tibetanska snölejon-flagga för att fredligt protestera under den olympiska fackelprocessionen.

Chen blev efter sitt uttalande kontaktad av polisen i Hongkong fick hotfulla kommentarer från flera internetanvändare. Snölejonflaggan som hon satt upp på Hongkongs universitet togs ned och förstördes.

Tjugoettåriga Chen föddes i Hongkong där hon gick i lågstadiet. Senare flyttade hon till England där hon fortsatte sin utbildning. För närvarande läser hon filosofi på universitetet i Hongkong. Hon reser ofta för att besöka fastlandskina.

Nyheten om att Chen har planer på att närvara vid den olympiska fackeldemonstrationen, vilket rapporterades av media i Hongkong, har väckt ett stort intresse över hela världen. I en intervju med Epoch Times säger hon att hennes tillverkande av snölejonflaggan inte fokuserar på tibetansk självständighet utan på det faktum att tibetaner bör vara fria att besluta om sin egen framtid.

Chen säger även att hon är besviken över att se hur det kinesiska kommunistpartiet inte levt upp till sina löften om att förbättra de mänskliga rättigheterna efter att ha tilldelats OS. Istället säger hon att människor konstant blir arresterade och dömda, såsom Hu Jia, en aktivist för aids-patienters rättigheter, samt journalisten Shi Tao. Hon berättar att KKP tvingar boende i Peking att flytta, med byggandet inför OS som svepskäl, samt arresterar de som protesterar mot vräkningarna och den orättvisa kompensationen.

– Jag tycker det är ett hemskt hur de vräks från sina hem. I Tibet blir man arresterad om man håller upp snölejonflaggan. Jag tycker att vi ska stå upp för tibetanernas rättigheter till viss mån. Den ena anledningen är att vi är ansvariga för att hjälpa dem och den andra är att om Hong Kong inte säger ifrån kommer det bli likadant här som i Kina.

– KKP själva bojkottade OS i Moskva 1980. Det är orimligt att säga att man ”blir politisk” när man endast gör samma sak som de själva gjorde förut.

Sedan Chen tillkännagav sina protester på Facebook har hon mottagit hotande kommentarer från andra internetanvändare. Efter händelserna då tibetaner attackerades för sina protester mot KKP:s dispotiska styre, satte hon upp snölejonflaggor och protesterande ord över hela Hongkongs universitet. Dessa revs ned dock snabbt ner.

Den 25 april fick Chen ett utredningssamtal från Hongkongs polisdepartement via telefon.

– Hongkongpolisen ringde och ville veta huruvida jag godkände intervjun i Apple Magazine.

Wang Qianyuan, student vid Duke University i USA, har fått gå igenom liknande erfarenheter som Chen efter att ha stått upp för tibetanernas rättigheter.

– Hon är oskyldig. Hon ville endast att de två motsatta sidorna skulle kommunicera med varandra. Uppenbarligen blev en del personer som starkt stödjer KKP provocerade av hennes agerande. Jag tycker att de som har hotat eller trakasserat Wang Qianyuan och hennes föräldrar har betett sig extremt ociviliserat.

Chen är vet inte ifall hon är orolig över att bli en ”ny Wang Qianyuan”, men betonar att hon inte skulle ge upp sina ansträngningar även om så skulle vara fallet.

– Man kan inte ge efter för onda krafter. Det är nästan ingen skillnad mellan KKP-anhängare och terrorister. De hotar en och tvingar en att göra som de vill, och jag tycker att det är högst oacceptabelt. Vi tänker inte vara rädda, för vi vill inte leva i skräck.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-28/69906.html