Strömavbrott drabbar 300 miljoner indier
Indiska pendlare väntar på att komma iväg från tunnelbanestationen Delhi i New Delhi den 28 juli 2012. (Raveendran/AFP/Getty Images)


Sju delstater i norra Indien drabbades i måndags av strömavbrott på grund av haveri på det norra elnätet. 300 miljoner människor har påverkats och fått leva i mörker. Även tågtrafiken i huvudstaden New Delhi drabbades av störningar.

– Jag är 45 minuter försenad till jobbet. Först försvann strömmen klockan två på morgonen, sedan inget vatten så man kunde duscha och nu är tunnelbanan försenad 13 minuter efter att stått still i trafiken i en halvtimme, säger Keshav Shah, en frustrerad arbetare nära huvudstaden till NDTV.

I måndags sade energiminister Sushil Kumar Shinde till Hindustan Times att stora delar av elnätverket fungerar. Ström finns nu åter på viktiga platser som sjukhus och järnvägar.

– Den här typen av strömavbrott inträffade senast 2001. Då fick man tillbaka strömmen först klockan fyra på eftermiddagen nästa dag. Den här gången har det gått fortare, säger han till IBN-Live.

Stora delar av Delhi och Uttar Pradesh, en delstat med fler invånare än Brasilien, har fått strömmen tillbaka.

– När det norra elnätet havererade tog vi ström från de östra och västra elnäten. Vi kommer att ta en del ström från Bhutan också, säger Shinde till NDTV.

Utan någon ingående förklaring säger Shinde att problemet orsakats av ett haveri nära staden Agra i Uttar Pradesh.

Översatt från engelska