Stridspiloten Micael Bydén ny överbefälhavare
Ny överbefälhavare Micael Bydén. Han tillträder befattningen den 1 oktober. Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten


Regeringen presenterade idag Sveriges nya ÖB: Micael Bydén generalmajor och chef för det svenska flygvapnet sedan två år.

Micael Byden är född 1964 och är utbildad stridspilot med gedigen bakgrund inom försvarsmakten. Han har tjänstgjort internationellt i Afghanistan och som flygattaché vid svenska ambassaden i Washington D.C.

– Jag ser fram emot att utveckla ett försvar som möter omvärldens krav. Jag är bekymrad men stärkt i uppfattningen att samhället måste stå bättre rustad för att möta den här nya världen, civilt och militärt, säger Bydén till SvD.

Försvarsminister Peter Hultqvist uttalar sig på regeringens hemsida:

– Den nye överbefälhavarens huvuduppgift blir dels att inom försvarsmakten genomföra riksdagens inriktningsbeslut från juni i år, dels att fördjupa vårt internationella samarbete i kontexten Sverige/Finland, Norden, EU, de baltiska länderna, Natos partnerskap och bidra till att stärka den transatlantiska länken.

Micael Bydén tillträder befattningen den 1 oktober och blir då general och ÖB efter den nuvarande överbefälhavaren Sverker Göransson.