Stridigheter på koreanska farvatten
Sydkoreanska konservativa aktivister håller ett anti-Pyongyangplakat under en demonstration i Seoul den 11 november 2009 som fördömde en sammandrabbning mellan Syd- och Nordkoreas flottfartyg i Gula havet dagen innan. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)


Tidigare denna vecka förklarade en talesman för den nordkoreanska regimen att deras flotta skulle öppna eld mot alla sydkoreanska fartyg som anlöpte det omtvistade havsområdet. Tillkännagivandet kom efter att Sydkoreas militär övningsskjutit i området som en del av en rutinövning.

På måndagen varnade den nordkoreanska militären Sydkorea att man ansåg att den norra delen av norra gränslinjen (Northern Limit Line), eller NLL, den omstridda maritima gränsen mellan de två halvorna av den delade halvön, är en ”eldgivningszon”.

Den norra gränslinjen NLL ligger i Gula havet mellan den koreanska halvön och Kina.

Nordkorea erkänner inte NLL, vilken drogs av FN i slutet av Koreakriget 1953. Det nya tillkännagivande är bara den senaste i en rad av offentliga avfärdanden av den internationella gränsen.

Nordkorea verkar ha tagit särskilt illa vid sig av Sydkoreas militära övningar i området den senaste tiden.

– För att kontra de våghalsiga militärt provocerande manövrerna utförda av krigshetsarna i den sydkoreanska militären, förklarar vår flotta vattnen nära den militära demarkationslinjen (MDL) i Västra havet som en marin eldgivningszon i fredstid för kust- och öartillerienheter, sade en nordkoreansk talesman på måndagen.

-De täta marina kränkningarna utförda av sydkoreanska militära krigshetsare i våra territorialvatten, har genom användning av farlig artillerield ökat den senaste tiden.

Den sydkoreanska militären avvisade anklagelser om krigshets och säger att skjutningen med artilleri i området var rutinmässigt.

– Vår militär är fullt beredd att skydda norra gränslinjen NLL. Om Nordkorea tar ett provokativt steg nära gränsen kommer vi att svara resolut på det.

De nord- och sydkoreanska flottorna drabbade samman i det omstridda området i november. En nordkoreansk marinsoldat tros ha dödats och tre andra skadats. Händelsen stämplades som ”en allvarlig väpnad provokation” av nordkoreanska tjänstemän. Det var också platsen för militära sammandrabbningar med dödlig utgång mellan de båda koreanska staterna under 1999 och 2002. 

Folket i Sydkorea verkar vara oberört av den senaste omgången med angrepp från norr. 

– Ända sedan jag var ung har jag hört om många spiontillbud och hot från Nordkorea, säger Jo Min-Sig, småföretagare från Bucheon nära Seoul, så jag blir inte oroad av Nord. Det är bara prat, det finns inte något verkligt hot. 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27048/