Stressad på jobbet - lägg till en daglig dos av grönt
David Suzuki (Foto genom David Suzuki Foundation)


Är din arbetsplats dålig för din hälsa och ditt välbefinnande? Tyvärr visar allt fler vetenskapliga bevis att det faktiskt  stämmer. Lösningen är daglig kontakt med naturen.

Den moderna arbetsställningen med fingrarna på tangentbordet, lätt hopsjunken, glasartad blick fäst på en glänsande/lysande skärm, badande i onaturligt sken, kan dränera din vitalitet, glädje och kreativitet. Designad för att maximera effektiviteten minskar denna sterila arbetsställning faktiskt produktivitet och arbetstillfredsställelse.

Faktiskt är moderna arbetsplatser huvudorsaken till att vuxna nu tillbringar ungefär 9,3 timmar om dagen sittande. Den medicinska tidskriften The Lancet bedömer att denna exempellösa nivå av inaktivitet orsakar 5,3 miljoner dödsfall per år i hela världen, nästan i nivå med rökning. Som Harvard Business Review beskriver det: ”Sittandet är vår generations rökning”.

Den goda nyheten är att forskare har funnit alltmer övertygande bevis för vad de flesta av oss känner intuitivt: naturen är bra för oss. Att regelbundet vistas i en naturlig miljö kan minska stressen och samtidigt öka immunförsvar, uppfinningsrikedom och energi.

Neuroforskare Marc Berman förklarar att det bästa receptet för att hantera vardagens stress är att lägga till en daglig dos av grönt till din dagliga rutin. Hans forskning visar att även kort vistelse i all enkelhet i naturen kan förbättra kognitiv kontroll och humör.

Naturen erbjuder ”mjuk fascination”

Varför minskar grön tid stress? Olika studier pekar på att vistelse i naturliga omgivningar stimulerar ”mjuk fascination”, något som New York Times-reportern Gretchen Reynolds beskriver som ”en term för stilla kontemplation, nästan utan någon riktad uppmärksamhet och då hjärnan kan återställa sina överansträngda resurser.”

Hård fascination däremot stimuleras av ljus, högljudda aktiviteter som att titta på TV eller sport, som kräver lite eller ingen ansträngning men inte tillåter mental vila.

Forskare vid universitetet i Michigan anser att minnet och koncentrationsförmågan kan förbättras med 20 procent efter en timme i naturen, medan forskningsstudier vid universitetet i Rochester fastslår att 20 minuters utevistelse om dagen är tillräckligt för en ökad vitalitet.

En ny studie från Skottland visade att trötthet i hjärnan kan lindras med endast en 10-minuters promenad i en park.

Men hur kan vi få in mer grön tid i våra hektiska scheman?

Det går att finna lösningar:

  • Håll ditt nästa möte utomhus, kanske som ett promenadmöte.
  • Bjud in kollegor att äta lunch i en närliggande park.
  • Ta den natursköna vägen hem och promenera i en stadsdel med grönområden längs vägen. Stanna för att dofta på blommorna och lägg märke till djur, träd och växter.
  • Skippa gymmet och dra iväg på en joggingtur eller cykeltur.

Enkla förändringar inomhus

Även om du inte har möjlighet till dagliga doser av naturen kan enkla förändringar inomhus bidra till att göra dig gladare och friskare.

Som Alan Logan och Eva Selhub skriver i sin bok Your brain on Nature, är anställda som arbetar i fönsterlösa omgivningar oroligare, mer negativa och mer deprimerade än kollegor med fönsterplacering. Ökat dagsljus på arbetsplatsen har kopplats till förbättrad produktivitet och tillfredsställelse.

Forskare i Texas har sett att anställda på kontor med växter eller gröna fönsterutsikter upplevde ökad trivsel och allmänt högre livskvalitet.

Förbättrade relationer

Närhet till naturen leder också till närmare relationer mellan människor och stärker gemenskapen i samhället.

När professor Joe Kelly vid universitetet i Capilano tillbringade minst en timme om dagen utomhus varje dag under mars månad, upptäckte han att ”fri från distraktioner och bakgrundsljud som finns i staden, ger lugnet i naturen en perfekt plats för att knyta an till andra.”

Även världens sämsta chef bör känna till att medarbetare som är mindre stressade och friskare är produktivare.

Så utmana alla på arbetsplatsen att vara utomhus i 30 minuter om dagen i 30 dagar.

Låt oss alla ta för vana att vara ute i naturen. Det kan göra våra liv bättre.

Artikeln har skrivits med bidrag från David Suzuki Foundations kommunikationsspecialist Jode Roberts.

Medicinska bevis för naturens läkande kraft

Många okända naturreservat att upptäcka

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri