Strejker får SAS lägga om trafik
Scandinavian Airlines System (SAS) vd, Mats Jansson säger att de har beslutat lägga om en del av flygtrafiken på linjen Oslo-Köpenhamn så att den ska utgå ifrån Sverige. (Foto: AFP/ Henrik Montgomery)


Det skandinaviska flygbolaget SAS redovisar en förlust före skatt på 477 miljoner kronor för första kvartalet. Under motsvarande period i fjol blev det en förlust på 1 351 miljoner kronor.

SAS-chefen Mats Jansson dundrar nu mot det danska kabinfacket. Deras strejk innebar 700 inställda avgångar och att uppemot 60 000 passagerare drabbades.

-Vi har misshandlat våra kunder och är skyldiga dem en ursäkt, sade SAS-chefen Mats Jansson på en presskonferens.

Han redovisade konfliktstatistik som visar att Kastrup de senaste tio åren drabbats av 73 olovliga konflikter.

-Det här är mycket allvarligt och vi i styrelsen har beslutat senarelägga vår strategiplan för de närmaste fem åren som vi skulle ha presenterat i maj, sade Mats Jansson.

-Vi har också beslutat lägga om en del av flygtrafiken på linjen Oslo-Köpenhamn så att den ska utgå ifrån Sverige, sade han.

Han hävdar att omläggningen inte innebär att Kastrups ställning som viktig flygplats är hotad.

-Vi måste nu ha samtal med våra huvudägare för att komma till rätta med de problem som drabbat oss i Danmark, sade Jansson.

Intäkterna steg under kvartalet från 12 976 miljoner till 13 839 miljoner kronor.

Antalet passagerare ökade med 6,3 procent till 9,1 miljoner.

För närvarande ser SAS inga tecken på avmattning i konjunkturen eller på flygmarknaden men osäkerheten kvarstår dock om styrkan i tillväxten, konkurrensituationen framöver samt utvecklingen av flygbränslepriserna, skriver bolaget i rapporten.

”Konkurrensen väntas vara fortsatt hård på de marknader där SAS-koncernen är verksam”, skriver bolaget.