Strejkande gruvarbetare i Sydafrika avskedas
Av de 12 000 gruvarbetare som avskedades av världens största platinaproducent i Sydafrika är hundratals av dem på väg till en kulle för att sörja en kollega som dödades i sammanstötningar med polisen i Bleskop den 6 oktober. (Foto: Alexander Joe AFP/GettyImages)


Anglo American Platinum, världens största producent av platina, avskedade omkring 12 000 strejkande arbetare vid en av sina gruvor i Sydafrika.

Företaget sade på fredagen att de strejkande arbetarna i Rustenburg var ”avskedade” för att de inte dykt upp på arbetsplatsen och inte heller kommit till samtal. ”De anställda får tre arbetsdagar att överklaga resultatet”, sade företaget.

”Trots bolagets upprepade krav på att de anställda ska återgå till arbetet har vi ändå haft en närvaro som understiger 20 procent”, lade företaget till.

Sydafrikas platina- och guldindustri har störts av strejker där arbetarna anser att de får för lite betalt.

Spänningarna kokade över i mitten av augusti när 34 personer sköts ihjäl av sydafrikanska polisen under en stor protest mot Lonmins platinabrytningsanläggning. Tolv andra personer dödades i separata incidenter under den sex veckor långa protesten.

Lonmin-arbetarna har sedan dess fått en löneförhöjning på 22 procent och gått tillbaka till arbetet.

Anglo American sade att de tre strejkveckorna har kostat företaget cirka 700 miljoner rand (80 miljoner dollar) i förlorade intäkter på grund av minskad produktion.

Bolagets vd Chris Griffith uppgav att företaget ”undersöker möjligheten att föra löneförhandlingar inom våra nuvarande avtal”.

Just nu strejkar cirka 75 000 gruvarbetare i Sydafrika, berättade en analytiker för Reuters i förra veckan.

Översatt från engelska.