Strejk tär hårt på SAS förtroende
Strejken bland kabinpersonalen på SAS skapar ändlösa köer på Köpenhamns flygplats Kastrup. (Foto: AFP/Pressens bild/ Björn Larsson Rosvall).


Uppemot 15 000 resenärer drabbades under den danska flygstrejkens andra dag. Och idag, torsdag har SAS ställt in minst 27 flygningar till och från Köpenhamn.

Strejken tär hårt på SAS ekonomi, men värst slår den mot resenärernas förtroende, tror presschef Jens Langergaard.

-Det kommer att ta tid att bygga upp tilliten igen, säger han till TT.

Strax före lunch igår beslutade SAS att ställa in nästan alla onsdagens avgångar i regi av bolagets danska gren resten av dagen. Undantagna var bara flyg till och från Stockholm plus ett fåtal andra avgångar. Ovissheten är stor om hur länge strejken ska pågå. Parterna ska träffas igen under dagen, men redan har SAS ställt in 27 flygningar. Ytterligare tolv flygningar anges som mycket osäkra på hemsidan.

Tio lediga helger

De strejkande är inte beredda att återuppta arbetet förrän de har fått ett avtal med den danska SAS-ledningen som de är nöjda med, enligt Verner Lundtoft, ordförande i de kabinanställdas fackförening CAU.

-Personalen tackar nej. Nu är det upp till SAS att komma med ett utspel, sade han till nyhetsbyrån Ritzau efter ett möte med kollegorna under onsdagen.

De uppger att de strejkar mot en ”extremt dålig arbetsmiljö”. De vill ha större inflytande över hur ledigheter förläggs, så det blir lättare att kombinera privatlivet med anställningen hos SAS. Vissa kabinanställda har bara tio helt lediga helger per år. Personalen klagar också på att de tvingas ta ut sin semester under andra delar av året än vad de önskar.

Eftersom strejken är avtalsstridig har danska arbetsdomstolen gett de strejkande order att återuppta arbetet. De riskerar böter, högre och högre ju längre strejken pågår.

”Gilla läget”

Det var tjockt med folk i Kastrups terminalbyggnader under gårdagen. Folk trängdes i till synes ändlösa köer och många retade sig på luddiga eller obefintliga besked.

Mer skulle man kunna begära år 2007, tycker Håkan Ahlqvist, på väg hem till Wien efter ett besök i Skåne. Han tror att strejken kommer att leda till att andra flygbolag vinner terräng.

-SAS har många illojala anställda, framför allt i Danmark. Är det inte piloter, så är det kabinpersonal som strejkar.

Marianne Elingfors och Christine Carlsson från Moheda skulle åka till Rom, trodde de när de satte sig på tåget på morgonen. Efter ett par timmars köande på Kastrup hade de ännu modet uppe och visade förståelse för de strejkande.

-Det är bara att gilla läget, sade Christine Carlsson.