Street Racing-olycka upprör Kina
Tan Zhuo innan olyckan. (The Epoch Times)


På mors dag närvarade tusentals människor i Hangzhou i sydöstra Kina vid en minneshögtid för offret för en street racing-olycka och uppmanade myndigheterna att döma ut ett strängt straff för den förare som var ansvarig för dödsfallet.

IT-teknikern Tan Zhous plötsliga, tragiska död har skapat stor uppståndelse i Kina de senaste dagarna. Tan korsade en gata i västra Hangzhou när han blev påkörd av en röd sportbil. Tan flög fem meter upp i luften och landade 20 meter bort från kollisonsplatsen. Han dog omedelbart.

Tan arbetade med IT efter att ha utexaminerats från Zhejianguniversitet 2006. Han och hans flickvän planerade att gifta sig.

Föraren i den röda sportbilen går andra året vid en annan högskola i Hangzhou och vann förra årets Formel 2-tävlingar i staden. En säkerhetsagent som var i tjänst i närheten av platsen sade att han hörde mycket högt oväsen från tre bilar som tävlade på gatan.

– Han flög mycket högt när han träffades av bilen. Han landade mer än 20 meter bort från övergångsstället, sade han, och fortsatte:

– Jag hörde inga bromsljud. Allt jag hörde var en tung smäll. Sportbilen stannade inte förrän den kört 50 meter till.

Flertalet vittnen hävdar att sportbilen körde mer än 150 km/h och att föraren inte verkade bry sig alls efter att han kört på Tan. Föraren gick ur sin bil och ringde några samtal och efter drygt tio minuter dök sju eller åtta unga män upp i dyra bilar och sade att de kunde ta hand om olyckan med sina pengar.

Dagen därpå, den 8 maj, släppte Hangzhous trafikbyrå ett pressmeddelande där man sade att föraren bara körde 70 km/h, att det inte var tydligt huruvida offret använde övergångsstället och att de nuvarande trafiklagarna inte gör några referenser till så kallad ”street racing”.

Många blev förargade av detta uttalande. Flera tusen studenter vid Zhejianguniversitetet, andra Hangzhouinvånare och bloggare har protesterat mot det. Många deltog vid minneshögtiden med ljus, blommor och banderoller och krävde att myndigheterna ska stoppa street racing och straffa föraren.

Lokalregeringen har försökt hindra media från att rapportera om olyckan och antytt att alla rapporter ska följa samma linje som artikeln i statsstyrda Xinhua News.

Vittnen sade att tusentals människor kom till minneshögtiden och att platsen för den var helt full. Kön av människor som ville visa sin respekt vid likvakan var så lång att man inte kunde se slutet på den. Många grät.

Tans familj och vänner var förkrossade.

På grund av det stora trycket från allmänheten i Hangzhou och bloggare meddelade till sist lokalregeringen i Hangzhou den 10 maj att man ska undersöka olyckan och låta lagen ha sin gång.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16733/