Strålningsläckorna vid Fukushima kommer ta månader att stoppa
Japanska arbetare använder en hydraulisk maskin för att riva en förstörd byggnad i den tsunamidrabbade staden Rikuzentakata den 2 april. (Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty Images)


Japanska myndigheter säger att det kommer att ta månader att stoppa strålningsläckan vid kärnkraftverket Fukushima, som så svårt härjats av både jordbävning och tsunami.

Denna uppskattning gjordes efter det att ägaren TEPCO (Tokyo Electric Power Company) i helgen hittat en 20 cm stor spricka i betongen i ett schakt på reaktor 2.

Luften ovanför reaktorn har visat upp strålningsnivåer på 1 000 millisivert/timme. Enligt experter är denna strålningsdos hög nog att orsaka strålsjuka.

TEPCO säger i ett pressmeddelande att man fört in ny betong i schaktet för att försöka täcka igen hålet.

Många tror att läckorna från reaktorerna 2 och 3 har orsakat att radioaktiv ånga läckt ut kontinuerligt. Eldsvådor och explosioner har förstört fyra av de sex reaktorerna efter att deras kylsystem förstörts i tsunamin.  

– Krisen är ännu inte över men läget har stabiliserats något, sade Goshi Hosono, en representant från demokratiska partiet och rådgivare till premiärminister Naaoto Kan, till den japanska tv-stationen Fuji i söndags.

Ingenjörer och analytiker uppskattar att det kommer att ta 30 år att fullständigt ta den förstörda kärnkraftanläggningen ur bruk, enligt en rapport från Bloomberg förra veckan.

Översatt från engelska