Strålning på flera platser i London
STORBRITANNIEN, London: Polisen har undersökt den 25 november 2006 Millennium Hotellet i London, som tidigare ryska spionen Litvinenko besökte. Undersökningar kommer att göras på besökare som kan ha kommit i kontakt med honom. Hans död har satts i samband med en större dos av radioaktivt ämne polonium-210 som fanns i hans kropp vid dödsfallet. Spår av radioaktivt polonium-210 har hittats på Itsu sushi restaurangen och på Millenium Hotell vid Grosvenor Square, båda i centrala London, sade polisen. AFP PHOTO/LEON NEA


Spår av radioaktiv strålning har hittats på åtskilliga platser i London under utredningen av den avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenkos död, sade inrikesminister John Reid i dag i det brittiska parlamentet.

När Litvinenko dog påträffades märkbara mängder av det radioaktiva ämnet polonium 210 i hans kropp. Det fanns enligt Reid också i ryssens hem, på det hotell och den restaurang som han besökte samma dag som han insjuknade samt ”på åtskilliga andra ställen”.

Ministern gick inte närmare in på vilka platser det handlade om. Tidningar har nämnt ett kontorskvarter i centrala London och en adress i den exklusiva stadsdelen Mayfair, men polisen ville inte kommentera dessa uppgifter.

Hälsoansvariga har sagt att polonium 210 är farligt bara om man sväljer eller inhalerar ämnet eller får det i ett öppet sår. Reid förklarade också att det inte fanns skäl för allmänheten att vara orolig.

Men med hans senaste uttalande djupnar mystiken kring hur och var Litvinenko fått i sig det gift som vållade hans död. Själv anklagade Litvinenko den ryske presidenten Vladimir Putin för att ligga bakom förgiftningen. Ryssland har förnekat all inblandning.