Strålande sol mötte hoppets fackla i Köpenhamn
Facklan anländer efter ett fyrakilometerslopp i Köpenhamn med Jörgen Persson i täten. (Foto: Epoch Times)


Med Köpenhamn som en kontinental port kom fackelstafetten för mänskliga rättigheter på lördagen till Norden. Den danska huvudstaden visade upp sin bästa sida med en sensommarvärme som fick en och annan att ta av sig ytterkläderna.

Med en blandning av musik och tal från politiker och andra engagerade i människorättsfrågor lockades publiken att stanna och lyssna vid Kongens Nytorv i centrala Köpenhamn.

David Matas, människorättsjurist från Kanada och en av initiativtagarna till fackelstafetten, hade ett starkt budskap till den olympiska kommittén.

– Den internationella olympiska kommittén och likaså den danska borde kräva att Kina respekterar de mänskliga rättigheterna. Det sätt Kina agerar på är inte förenligt med den olympiska andan.

Matas talade om organstölder från Falun Gong-utövare och den fängslade MR-advokaten Gao Zhisheng och krävde samvetsfångarnas frisläppande.

Matas ställde också krav på Kina att de måste sluta med organstölderna, sluta all form av förföljelse och tillåta alla att delta i OS.

– Vi kan inte säga att OS är en sak och de mänskliga rättigheterna en annan. Om det inte finns mänskliga rättigheter i Kina så finns det heller inget OS, avslutade Matas.

Jörgen Persson, med svart bälte i karate som varit karateinstruktör i Sverige och USA, tycker det var viktigt att visa att mänskliga rättigheter är viktiga och sprang därför med i stafetten.

– Förr i tiden lade man ner vapnen under de olympiska spelen, men Kina har fortsatt att förtrycka, döda och rensa ut sitt folk. Det är ofattbart att Kina har fått bli värdland för OS, eftersom de olympiska spelen är fredens tecken och innebär respekt för människor.

Men hjälper det då att hålla fackelstafetten, kommer Kina att förändras av denna aktion?

– Självklart hjälper det, allt som tar upp och avslöjar Kinas brott mot mänskliga rättigheter hjälper, säger Jörgen Persson.

Den danske parlamentsledamoten Ole Gerstrom som deltog i aktionen för att stödja mänskliga rättigheter i Kina tycker att EU borde bojkotta OS i Kina.

Den aktuella Burmakonflikten dök upp oväntat när en liten stödgrupp för danska Burmakommittén hamnade bland publiken på Kongens Nytorv. De hade promenerat från transportföretaget Maersks kontor, som transporterar produkter till Burma, till torget för att uppmärksamma brotten mot mänskliga rättigheter i Burma. På plakaten stod det bland annat ”FN ta ansvar för Burma”.

Klaus Petersen från Köpenhamn som var med Burmagruppen tyckte att blockad mot Burma vore ett sätta att skapa förändring i Burma, men att Kina lägger klossar i vägen för andra länder.

Publiken fick chansen att höra äkta kinesisk sång med bland annat basisten och sångaren Duan Xin Jun från gruppen Pangu, som sjöng sånger för mänskliga rättigheter i Kina. Musikgruppen Pangu är regimkritisk och är därför förbjuden att uppträda i Kina. Han hade som många andra deltagare ett gult band runt armen som stöd för den fängslade advokaten Gao Zhisheng i Kina.

Andra musikgrupper som dedikerat sitt stöd för stafetten var Yellow Express från Sverige och den europiska kören Coming for you.

Man kände historiens vingslag när facklan som bringar hopp gick från hand till hand bland den glada publiken och deltagarna i slutceremonin. Och idag söndag anländer facklan till Sverige och Malmö.


Ole Gerstrom från danska parlamentet tycker EU borde bojkotta OS i Kina så länge de inte respekterar mänskliga rättigheter. (Foto: Pirjo Svensson)

Ole Gerstrom från danska parlamentet tycker EU borde bojkotta OS i Kina så länge de inte respekterar mänskliga rättigheter. (Foto: Pirjo Svensson)


David Matas, känd människorättsjurist i Kanada och intitiativtagae till fackelstafetten.  (Foto: Pirjo Svensson)

David Matas, känd människorättsjurist i Kanada och intitiativtagae till fackelstafetten. (Foto: Pirjo Svensson)


Stödgruppen för Burma bjöds upp som ett oplanerat inslag på scenen.  (Foto: Pirjo Svensson)

Stödgruppen för Burma bjöds upp som ett oplanerat inslag på scenen. (Foto: Pirjo Svensson)