Stortinget i Oslo bombhotades
Stortinget i Oslo. (Foto: Ragnar Singsaas/ Getty Images)


En man i 20-årsåldern greps på onsdagen, misstänkt för att ha hotat att spränga Stortinget i Oslo, rapporterar NRK. Polisen anser nu att hotbilden är borta.

20-åringen satt på en buss mellan Oslo och Hønefoss på tisdagskvällen, då han uttalade ett hot om att spränga en bomb i Stortinget. En medpassagerare rapporterade händelsen till polisen.

Strax före midnatt påbörjade beväpnad polis jakten på den misstänkte. Stortinget omringades av beväpnad polis och området runt omkring spärrades av. 

Enligt uppgifter anlände fler än 10 polisbilar till området, en polishelikopter och fyra ambulanser.

Polisen visste inte säkert om den misstänkte riktade hotet mot någon speciell person, eller om det bara var löst prat.

– Den person som lade fram hoten måste ha varit berusad, men vi tog budskapet på allvar, sade polisens driftschef till NRK.

Vid 12-tiden på onsdagen kunde mannen gripas i en lägenhet. 41 personer i närområdet evakuerades. Mannen, som hade filmats av bussens övervakningskameror, erkänner att han satt på bussen mellan Oslo och Hønefoss på tisdagkvällen.

Enligt polisen hittade man en skottsäker väst, en gaspistol och en stor, svart väska med kläder i lägenheten i Lambertseter, en förort till Oslo, där mannen greps. Mannen är känd av polisen sedan tidigare.

– Han har uttalat hot tidigare, och han har betett sig på liknande sätt, sade en polis enligt NRK.

På onsdagskvällen sågs situitionen inte längre som hotfull, och säkerhetsåtgärderna runt Stortinget har tagits bort.