Störtade planet funnet i träsk
Titus Naikuni, VD för Kenya Airways talar på presskonferensen den 6 maj i Nairobi. (Foto: AFP /Tony Karumba)


Olycksplanet från Kenya Airways påträffades i dag i träskmarker sydost om Douala flygplats i Kamerun. En svensk ska ha befunnit sig ombord på planet som störtade i går.

Det var den statliga radion som meddelade att planet med 105 passagerare och nio besättningsmedlemmar hittats. Man åberopade en arbetsgrupp som tillsatts av landets premiärminister för att hantera krisen med det försvunna planet. Enligt krisgruppen hittades planet i mangroveträsk nära Dizangué.

Radion nämnde ingenting om vare sig dödsoffer eller överlevande. Under dagen har allt från militärhelikoptrar till bybor på motorcyklar sökt efter planet i den oländiga terrängen.

Svensken som fanns ombord på planet betraktas som försvunnen av svenska UD.

De flesta av passagerarna är afrikaner, varav flest – 37 stycken – från Kamerun. Bland de övriga finns bland andra 15 indier, fem kineser, fem britter, en schweizare och en amerikan.

I Kenya och Kamerun har mängder av oroliga anhöriga samlats vid flygbolagets kontor i väntan på besked.

-Jag hoppas fortfarande, eftersom vi hittills inte vet som har hänt med planet. Det kan ha kraschat och det kan finnas människor där som väntar på att bli räddade. Det är vad som ger oss hopp, sade Bernard Kadurenge, bror till en av de saknade i den helkenyanska besättningen.

Sökandet följs på plats av Kenyas transportminister Chirau Ali Mwakwere.

-Regeringen vill försäkra alla kenyaner, och även det internationella samfundet om att vi gör allt vi kan, sade regeringstalesmannen Alfred Mutua enligt AFP.