Stort publikintresse vid biopremiär för Free China
Jennifer Zeng har en av huvudrollerna i filmen Free China: The Coruage to Believe, som hade offentlig sverigepremiär i Visby den gångna veckan. (Foto: NTD Television)


Den prisbelönta dokumentärfilmen Free China: The Courage to Believe drog storpublik vid den svenska biopremiären under Almedalsveckan i Visby. På torsdagen anordnades en extravisning då köerna växte sig långa utanför biografen Roxy.

– Jag tyckte den var väldigt rörande, det var väldigt fint. Så starka människor, jag fick en väldigt stor upplevelse, sade Kristina Ekman, från Stockholm.

Ingemar Väst från Sandhamn sade:

– Det var en omskakande berättelse. Den visar en bild man oftast inte ser av Kina. De är bra på att dölja vad de egentligen står för.

Krister Forsström från Värmdö jämförde insikterna han fick av filmen med att se skräckfilm och tvingas inse att den faktiskt handlade om verkligheten.

Och David Eriksson från Stockholm:

– Sådana filmer behövs. De kan påbörja en förändringsprocess och göra samhället lite bättre.

Dokumentären handlar om två kineser, Jennifer Zeng som tidigare var tjänsteman inom kommunistpartiet och affärsmannen Charles Lee, vars utövande av meditationsmetoden Falun Gong var en nagel i ögat på kommunistpartiet.

Filmen visar hur de båda står emot grym behandling i fångenskap. Genom berättelsen får publiken även en närbild av hundratusentals Falun Gong-utövares och andra samvetsfångars livssituation i Kina. Den beskriver hur Kinas rättssystem fungerar i praktiken liksom hur fångar i Kinas arbetsläger utnyttjas som slavar och dessutom utgör en illegal organbank för den kinesiska donationsindustrin.

Peter Ebertz är ordförande i den svenska avdelningen för International Society for Human Rights (ISHR), som stod för den offentliga premiären tillsammans NTD Television. Tidigare har man gett privata visningar, bland annat i riksdagen.

– Planen är nu att vi ska få ut filmen ut till allmänheten. Vi planerar att visa den i skolor, på olika biografer och man ska även kunna köpa den som dvd, säger Peter Ebertz.

Han är mycket nöjd med mottagandet av filmen.

– Det blev ett enormt intresse i Visby. Den stora publiktillströmningen visar att svenskarna vill veta mer om Kina och efteråt ville många veta vad man göra för att påverka den dåliga situationen för mänskliga rättigheter i Kina, säger han.

Om filmen

Free China: the Courage to Believe är en samproduktion mellan New Tang Dynasty Television och World2be Productions. Regissör är den prisbelönte Michael Perlman som tidigare gjort filmen Tibet: Beyond Fear. Producent är Kean Wong.

Filmens ledmotiv finns att ladda ner på www.freechinamovie.com, där kan man även stödja mänskliga rättigheter i Kina genom att skriva under ett petitionsbrev författat av Desmond Tutu och den kinesiske aktivisten Chen Guangcheng.