Stort polispådrag efter mord på militär i Chongqing
Det är ovanligt att militärpersonal i Kina attackeras och blir av med sina vapen. Xinhua har tagit bort webbsidor med releterad information om fallet. (Alex Hofford/AFP/Getty Images)


Enligt Xinhua News utbröt skottlossning på kvällen den 19 mars nära ett militärläger i Chongqing. En vaktpost dödades och hans automatgevär saknas.

Den kinesiska regimen betraktar detta som ett allvarligt brott och mobiliserade 148 polisexperter som man säger ska lösa fallet och gripa gärningsmannen.

Den 20 mars citerade Xinhua ett ansvarigt befäl från Chongqings allmänna säkerhetsbyrå: ”Vid 19.42 den 19 mars inträffade skottlossning framför ett av Folkets Befrielsearmés läger och en tjänstgörande vaktpost dödades.”

Enligt ett vittne skedde det på en marknad för byggmaterial i Shiqiaopu-området. En vaktpost från 17:e armékåren dödades och hans halvautomatiska 81-1-gevär stals. Enligt uppgift var geväret utrustat med 30 patroner och två hade redan använts. Angriparen försvann snabbt från platsen.

Eftersom det är så ovanligt att en soldat angrips och får sitt vapen stulet gick de ansvariga lokala myndigheterna in i högsta beredskap. Chongqings stadskommissons sekreterare, Bo Xilai, har beordrat polisen att lösa fallet med alla till buds stående medel. Xinhua har tagit bort all information om händelserna från webbsidor.

Enligt Chongqing Evening News kallade den lokala allmänna säkerhetsbyrån till ett möte. Enligt utsago ska polisen ha mobiliserat 148 specialagenter för att arbeta på fallet. Över 10 000 poliser i staden är direkt involverade.

Liu Kun, talesman för allmänna säkerhetsbyrån i Chongqing, berättade för Evening News om de 148 experterna. De ska vara specialiserade på den här typen av fall och några har kommit tillbaka från att ha varit pensionerade. Det är den största polisutredningen i Chongqings historia.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14016/