Stort pentagram i Kazakstan förbryllar
En skärmbild visar det påstådda pentagrammet i Kazakstan.


Ett troligt pentagram i Kazakstan, 360 meter i diameter, har fått många att klia sig i huvudet. Det finns dock en förklaring, enligt en forskare.

Pentagrammet – en femuddig stjärna i en cirkel som ibland används inom satanismen – är bara synligt från luften och med tjänster som till exempel Google Earth. Monumentet är beläget i en avlägsen del av Kazakstan, nära Lisakovsk.

Som Huffington Post skriver har det funnits ett antal konspirationsteorier kring stjärnan.

”Inom symbolismen tyder alltid en uppochnedvänd figur på en negativ kraft”, skrev signaturen Vigilant Citizen som citerade Manly P Hall, expert på frimureri och ockult symbolism.

En annan person, Kurt Yates, sade att platsen var en övergiven plats för uppskjutning av missiler, som ska ha använts av Sovjetunionen, som Kazakstan var en del av före dess upplösning. ”Formen har något att göra med hur deras radar fungerar”, sade han.

Men Emma Usmanova, arkeolog verksam i regionen, sade till LiveScience.com att pentagrammet ”är utkanten på en park som är skapad med formen av en stjärna”. Hon påpekar att stjärnan var populär under sovjetperioden.

Pentagrammet har dock använts till annat än ockult symbolik. Mesopotamierna, pythagoréerna (följde matematikern och filosofen Pythgagoras i det antika Grekland) och frimurarna använde symbolen.

En Youtube-användare skrev: ”Vad är det som är så ’djävulskt’ med den? Forntida kulturer använde den här symbolen för att få lycka och beskydd, lång tid innan någon hade hört talas om satan, djävulen eller Lucifer. Den har något att göra med ondskan. Faktum är att hedningar (alla som inte är judisk-kristna) använde den som skydd mot all sorts ondska.”

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n3/230237-kazakhstan-pentagram-leaves-netizens-baffled/