Stort oljefynd i Mexikanska golfen
Brittisk energijätte BP har rapporterat om ett "enormt" oljefynd i Mexikanska golfen. (Foto: Paul Ellis / AFP / Getty Images)


London-baserade oljejätten British Petroleum sade att det har gjort ett ”enormt” oljefynd som kan innehålla så mycket som en miljard fat utvinningsbara reserver.

Fyndet gjordes i Mexikanska golfen cirka 40 mil sydost om Houston, Texas i BP:s Tiber Prospect i Keathley Canyon .

Enligt riggentreprenören Transocean Ltd var oljekällan en av de djupaste som någonsin borrats av industrin, 10 670 meter, i ca 200 meter djupt vatten.

– Tiber är
BP:s andra oljeupptäckt i den framväxande Lower Tertiary-verksamheten i Mexikanska golfen, efterföljande vår tidigare Kaskida fyndighet, sade Andy Inglis, vd för prospektering och produktion på BP.

Platsen kommer att genomgå ytterligare undersökningar för att bestämma oljemängden i reserven. BP tror att fyndet kan vara större än deras Kaskida som upptäcktes 2006 och innehåller mer än tre miljarder fat olja. Över 20 procent av oljan kan återvinnas.

Fyndet bekräftar vikens strategiska betydelse för oljeindustrin. Enligt Inglis har fyndet befrämjat oljejättarnas intressen i djupvattenexploatering i Mexikanska golfen.

Oljeföretaget är den största producenten i USA och den största som har kontrakt i Gulfstaterna. Företaget har en andel på 62 procent i fältet. Det har för närvarande nio projekt i den amerikanska delen av Mexikanska golfen.

Enligt analytiker kan fyndet lugna oron om oljeprisernas toppvärden. Det kan dock ta flera år innan området börjar producera.

Mexikanska golfen har blivit allt viktigare för västerländska oljebolag eftersom oljerika länder som Saudiarabien, Ryssland och Venezuela lämnar sina rikaste områden till statligt ägda företag.

Höga vinstmarginaler,
politisk stabilitet och relativt låga skatter har också gjort viken speciellt attraktiv.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22100/