Stort ljusfenomen över Peking och Shanghai


En stor oidentifierad lysande skiva, många gånger större än fullmånen, observerades över himlen i Peking och Shanghai natten den 20 augusti. Många piloter samt observatörer på marken rapporterade om det. En pilot har kallat fenomenet ”mycket chockerande”.

En pilot från China Southern Airlines skrev följande rapport på en mikroblogg: ”Den 20 augusti kl 21.00, på flyget 6554, upptäckte över Shanghaiområdet, ett stort lysande objekt på 10 700 meters höjd. Det har en regelbunden rund form men storleken ändrar sig från liten till stor. Det är några hundra gånger större än månen, och den visuella diametern är större än 50 nautiska mil. Det kvarstod under 20 minuter, och tonades sedan ner och försvann. Det var väldigt chockerande, och besättningar från mer än tio flygningar har skrivit rapporter till kontrolltornet på Shanghais flygplats.”

Kaptenen på ett annat flyg svarade att han också såg det. Så fort planet hade kommit ovaför molnen på cirka 9 000 meters höjd, såg han en stor, vit skiva i den klara natthimlen.

”Det var rund och stor, och upptog en av mina sidorutor och hälften av min framruta. Jag trodde jag såg en vanföreställning, men min flygstyrman frågade mig om jag såg det också ”, berättar kaptenen.

Medan de gjorde sig redo att rapportera fenomenet till kontrolltornet på Shanghais flygplats, hade annan personal från andra flygbolag redan börjat rapportera det, sade han.

Nyheten spred sig snabbt på Internet, och många skrev att de hade sett samma fenomen i luften ovanför Peking och Shanghai vid ungefär samma tidpunkt.

En rapport från 24 augusti i Yangcheng Evening News citerade Cheng Xu som är bosatt i Peking att han hade sett en konstig ljusskiva på natten 20 augusti. Cheng publicerade en bild på mikrobloggen Weibo, som visade en enorm skiva ovanför ett tornliknande objekt.

Li som bor i Shanghai sade att han kopplade av på balkongen i sitt hem på 34:e våningen den 20 augusti omkring 21.00, när han plötsligt såg ett lysande föremål större än månen som hängde över himlen i nordostlig riktning. Li sade objektet verkade vara väldigt långt borta.

Att döma av de bilder som publicerats verkar den lysande skivan vara genomskinlig, med stjärnor som syns bakom den. Vissa människor har hävdat att det mystiska fenomenet är ett UFO, men exakt vad som kan vara orsaken till fenomenet är oklart enligt experter.

Zhu Jin, intendent på Pekings planetarium, sade till kinesiska medier, ”Det måste ha orsakats av människor, inte naturen eller andra liknande saker.”

En annan anställd på planetariet sade: ”Personligen anser jag att det är en slags meteor eller ett fenomen inom den jordiska rymden.”

Originalartikel på kinesiska: http://www.epochtimes.com/gb/11/8/23/n3351918.htm

Artikeln är en förkortad version från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/huge-luminous-disk-observed-over-beijing-and-shanghai-60928.html

chinareports@epochtimes.com