Stort intresse för jobb i Kiruna
Kiruna domineras av det som en gång skapade staden, dess järnmalmsgruva och LKAB. (Foto: Jonathan Nackstrand / AFP)


Gruvboomen i Sverige har fått Arbetsförmedlingen att öppna en gruvarbetsförmedling i Kiruna. Många är intresserade att jobba inom gruvnäringen men bostadsfrågan är en flaskhals. En del av de utflyttade kommer nu tillbaka.

Kristina Palo hade varit borta från Kiruna i 25 år när hon en dag fick höra om ett tvåårigt vikariat i sin hemstad.

– Man blev liksom nyförälskad av att se de där myrarna mot fjällen, säger hon om hur det var att komma tillbaka till Kiruna.

Under tiden för vikariatet bestämdes att LKAB skulle börja bryta malm på en ny nivå, på 1 365 meters djup. Det innebar nyanställningar vilket förändrade livet för staden.

– Stämningen vändes till någonting positivt, det var livat i staden, fullt med trafik och folk som rörde sig, säger Kristina Palo.

Det här fick Palo att stanna i Kiruna och hon är nu chef för Arbetsförmedlingen.

Det blev och blir mycket jobb för Palo framöver. LKAB behöver mer folk på grund av omvärldens enorma behov av stål, och för att göra stål behöver man järnmalm, vilket Kiruna har. LKAB ska anställa 1 000 personer.

– Ja, och det är bara fram till 2015. Det är pensionsavgångar och vår produktion kommer att öka med 35 procent fram till 2015. Det är för att vi ska kunna växa med vår kunder, säger Anders Lindberg informationschef på LKAB.

Arbetslösheten i Kiruna är bland de lägsta i landet och det är svårt för Arbetsförmedlingen att hitta personer inom alla möjliga yrkesområden inte bara inom gruvnäringen.

– Till en början var det ett angenämt problem att hitta arbetskraft, men när man hittar det är det svårt med bostadsfrågan. Det är en flaskhals. För det finns folk som är villiga att flytta, och som vill söka de jobb som finns.

På grund av bostadsbristen kan det vara så många som 2 000 personer som pendlar. En del av dem vill inte flytta till Kiruna, men många av dem pendlar för att de inte får någon bostad och kan inte ta med familjen, uppger Palo. Anders Lindberg säger om bostadssituationen:

– Vi vill att platserna (Kiruna och Gällivare) ska vara attraktiva att bo på. Vi vill inte ha det som kallas för oljeborrplattformssamhällen där människor flyger in och flyger ut. Vi vill att de ska bo på orterna. Det är för oss ett sätt att behålla kompetensen.

Suget efter malm och mineraler är stort i världen och många ansöker om att få provborra, eller starta gruvbrytning i nya eller öppna gamla gruvor runt om i Sverige. Därför söker företag med ljus och lykta efter kunnigt folk.

– Det är en gruvboom, vi märker av det, för det är ont om kompetent personal som vet hur man bryter berg och förädlar malmen, säger Anders Lindberg på LKAB.

För att hjälpa upp situationen för det här speciella arbetsområdet som gruvnäringen är, startades den 1 januari en gruvarbetsförmedling i Kiruna. Kristina Palo är chef också för den. Gruvarbetsförmedlingens arbetsområde är hela Sverige.

– Vi ska försöka hjälpa till med rekrytering men också att vara ute och informera på alla arbetsförmedlingar i hela landet, vad det krävs för utbildningar och så vidare.

Men innan dess har Palo och hennes medarbetare fått sätta sig in i vilka yrkeskategorier och behov det finns. En prognos över detta publiceras i december.

I veckan som gick deltog gruvarbetsförmedlingen bland annat i en mässa i Malmö för att informera och berätta om de olika jobben som finns på olika orter i landet inom gruvnäringen.

– Många är intresserade. Man har ju trott att det inte finns någon söder om Umeå eller Luleå som vill flytta norrut. Men det är ett jättestort intresse. De ringer från hela landet.