Stort handelsavtal för Stilla havet-regionen tecknat
Bilden är från ett tidigare möte, den 27 oktober 2014, med de 12 länderna som omfattas av Trans-Pacific Partnership, TPP. (Foto: Peter Parks /AFP/Getty Images)


USA och elva andra länder i Trans-Pacific Partnership (TPP) har nu enats, efter flera års förhandlande, om ett frihandelsavtal. Det ska ge ökad handel och fler jobb och omfattar 40 procent av världsekonomin.

Avtalet ska minska handelshinder och tullar inom områden som jordbruk, läkemedel och bilar. Det handlar också om att standardisera regler, som immateriella rättigheter och internettillgång. Dessutom innehåller det monopolskydd för läkemedelsföretag och biotekniska preparat.

Kritiker från fack och miljörörelsen menar att det finns risker för lägre standard för arbetarskydd, löner och miljö, och att storföretagens makt blir för stor, meddelar SR.

Innan avtalet kan träda i kraft måste det godkännas av deltagarländernas politiska församlingar. I USA:s kongress finns det stort motstånd hos den republikanska som såväl den demokratiska sidan, skriver DN.

Men det tror inte Jackson Cox, ordförande i handelskammaren för Asien-Stillahavsregionen, att det är något problem. Eftersom handelsavtalet ökar konkurrenskraften på den amerikanska marknaden borde det få kongressen att fatta ett beslut till nästa år, säger han i en intervju med Bloomberg.

USA önskar att TPP blir standard för andra stora avtal, och hoppas nu på liknande handelsavtal mellan USA och EU.

— Det är goda nyheter för världshandeln i stort. Det är också goda nyheter för förhandlingarna mellan USA och EU, som nu kommer att ges större fokus från båda parter. Handelsliberalisering är positivt i en värld där vi behöver tillväxt, jobb och investeringar, skriver EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i en kommentar till DN.

Trans-Pacific Partnership innefattar 12 länder: USA, Kanada, Mexico, Peru, Chile, Japan, Vietnam, Australien, Brunei, Nya Zeeland, Singapore, och Malaysia.