Storskalig lärarstrejk i Inre Mongoliet
Tusentals lärare som strejkar i Chongqing i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina. Lärare över hela Kina strejkar för att få de löner som de har laglig rätt till men inte får. (Foto taget från internet)


En storskalig lärarstrejk pågår i Inre Mongoliet efter en våg av lärarstrejker över hela landet nyligen. Lärarna kräver höjda löner från de lokala myndigheterna.

Den 16 december gick alla gymnasielärare i länen Aohanqi-länet i Chifeng i Inre Mongoliet ut i strejk eftersom de betalas mycket sämre än offentliganställda tjänstemän. De kräver att myndigheterna följer den nationella lagen gällande lärarlöner.

Enligt lokala lärare tjänar de bara i genomsnitt 15 000 kronor om året, att jämföras med offentliganställda tjänstemäns 35 000 kronor.

En lärare vid namn Wu sade att man just höjt lönen för offentliganställda tjänstemän och låg- och mellanstadielärare men att högstadie- och gymnasielärares löner inte följt med.

En läsare skrev till Epoch Times att lärarna vid Xinhuis högstadieskola i Aohanqi strejkat i tio dagar, men att inget ännu hörts från de lokala myndigheterna.

Epoch Times ringde flera gånger till Xinhuiskolan, men alla lärare som svarade lade på direkt. När reportern ringde Chifengs utbildningsbyrå för att fråga om lärarnas krav sade en anställd där att ”Utbildningsbyrån har ingen rätt att lägga sig i den här frågan, det är regeringens ansvar.”

Engelsk version:http://en.epochtimes.com/n2/content/view/9389/