Storseger för den demokratiska oppositionen i Burma
Glädjen var stor bland folket som samlats utanför oppositionspartiet NLD: s kontor i Rangoon vid slutet av söndagens första fria och rättvisa val i Burma. (Foto: Lauren DeCicca /Getty Image)


Det ser ut att bli en överväldigande seger för Aung San Suu Kyis demokratiska oppositionsparti NLD (National League of Democracy) med över 80 procent av rösterna i de tättbefolkade centrala delarna av Burma.

NLD:s talesperson Win Htein, sade till Reuters att partiet hittills fått över 65 procent i andra regioner där rösträkningen börjat bli klar.

– Vi förlorade, sade Htay Oo, ordförande för det styrande USDP och nära allierad med presidenten Thein Sein, dagen efter landets första fria val sedan 1990, enligt Reuters.

Ännu återstår att se om NLD kan få de två tredjedelar av platserna i parlamentet som behövs för att kunna bli den första demokratiskt valda regeringen i Burma sedan militären tog över 1962.

Aung San Suu Kyi kan inte heller själv ta presidentposten på grund av en klausul i författningen som militärjuntan anklagas för att ha skrivit in just för att hindra henne att bli president. Men Aung San Suu Kyi har sagt att hon ändå kommer att finnas bakom presidenten vid en seger, skriver Reuters.

Det preliminära valresultatet väntas komma i morgon och rösträkningen beräknas vara helt klar om tio dagar, skriver SVT.

Hur det än blir återstår att se hur makten ska fördelas. Militären har fortfarande 25 procent av parlamentsplatserna och de kommer att behålla ett betydande inflytande. De är garanterade viktiga ministerposter och konstitutionen ger dem rätt att ta över under vissa omständigheter.

Historiskt val i Burma kontrolleras av militären

USDP bildades av militärjuntan och leds av pensionerade officerare och det ser ut som om en del av de allra mäktigaste politikerna kommer att förlora sina platser i parlamentet, skriver SVT.

Sedan 2011 har Burma formellt haft en civil regering men de tidigare toppofficerarna har haft stor makt. Söndagens val ses som historiskt och kan bli ett genombrott för demokratin i Burma.

Innan valet fanns farhågor om att valet inte skulle genomföras på ett fritt och öppet sätt, men det mesta tyder på att allt ska ha gått bra, skriver SR.