Stormningen i Jeriko tvingar president Abbas avbryta Europabesök
Österrikes kansler Schüssel träffade den palestinske president, Mahmoud Abbas i Wien, 14 mars, 2006. (Foto: (c) Republic of Austria Federal Ministry for Foreign Affairs)


Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas avblåste sitt Europabesök omgående och återvände till Ramalah efter det att den israeliska armén stormat Jerikos fängelse på Västbanken i tisdags.

Abbas hade redan besökt kansler Schüssel i EU:s ordförandeland Österrikes och skulle talat inför Europaparlament i Strasbourg på onsdagen.

Syfte med stormningen av fängelset i Jeriko tisdags var att Israel ville ta fast internen Ahmed Saadat som Israel anklagar för mord på turistminister Rehavam Zeevi år 2001. Två palestinier dog och flera skadades.

Stormningen väckte våldsamma protester mot västerländska intressen, inklusive kidnappning av utländska medborgare och en attack mot Europakommissionens kontor i Gasa.

Presidentens talesman Nabil Abu Rdeineh fördömde stormningen som kriminell och varnade för att den skadar fredsprocessen. Han vädjade till Europa att fortsätta med ekonomiskt stöd till det palestinska folket.

Enligt Världsbanken lever 43 procent av palestinierna under fattigdomsgränsen på 2,3 dollar per dag för ett hushåll på två vuxna och fyra barn. Arbetslösheten är 35 procent bland ungdomar och 60 procent bland flyktingar i Gaza.

Europakommissionen har offentliggjort en hjälppaket på 120 miljoner euro för att finansiera Palestinas uppbyggnad av el- och vattenförsörjning i Västbanken och Gazaremsa, samt stöd till regeringens dåliga finanser.  

På en presskonferens i tisdags vädjade Benita Ferrero-Waldner, kommissionär för externa relationer, till israeler och palestinier att visar återhållsamhet. Hon fördömde palestiniernas attack på EU-kontoret och sade att framtida hjälp till Palestina kommer att omprövas efter händelserna. Hon krävde också att Palestina erkänner staten Israel.