Stormen Xynthia dödade minst 50 i Frankrike
En bild från i söndags visar en översvämmad gata i La Faute-sur-Mer i västra Frankrike. (Foto: AFP/Frank Perry)


Franska myndigheter börjar inse vidden av den ödeläggelse som stormen Xynthia orsakade i Frankrike söndagen den 28 februari.

Senvinterstormen rörde sig från landets södra delar till de norra delarna tidigt på söndagmorgonen och uppnådde orkanstyrka med kraftiga regnskurar som slog ut elnätet och svämmade över flera kuststäder i Vendée och Charentes-Maritimes.

De officiella siffrorna visar hittills på 45 dödsfall, varav 29 i staden Vendée i Pays-de-la-Loireregionen på centrala Frankrikes Atlantkust.

France Info Radio rapporterade dock att man redan funnit 40 döda och att räddningsmanskapet lokaliserat ytterligare 15, vilket innebär att den reella dödssiffran kan visa sig vara betydligt högre.

Vallarna som skyddade staden gav vika på fyra olika ställen klockan 5 på morgonen då de flesta fortfarande låg och sov. Vattennivåerna steg hastigt och nådde snart upp till hustaken, berättade överlevande. De hade tvingats klättra upp på taken för att rädda sina liv. Man vet fortfarande inte hur många invånare som fastnade i sina hem.

Samuel Bernes, talesperson för den civila säkerhetsstyrkan, förklarade att 4000 brandmän som just återvänt från Haiti nu jobbar på att rädda offer för stormen Xynthia. Frankrike kommer antagligen inte veta precis hur pass dödlig stormen har varit förrän under måndagen.

Premiärminister Francois Fillon kallar redan stormen för en ”nationell katastrof” och president Sarkozy har meddelat att han kommer att resa till Vendée den första mars för att visa sitt stöd för offren.

Fler än 500 000 invånare står utan elektricitet och i Vendée har runt 500 personer flyttat in i temporära skyddssalar. I Paris försenades alla flygturer till och från Charles de Gaulle International Airport. Även tågen påverkades.

Xynthia är den värsta stormen som drabbat Frankrike sedan i december 1999 då två stormar tillsammans dödade 90 personer.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30558/