Stormen drar in över landet
Foto:(AFP/ Gerard Julien)


Allt eftersom vinden ökade i styrka på morgonen började träden falla och orsaka nya strömavbrott.

Cirka 45 000 hushåll i västra och södra Sverige var vid niotiden strömlösa på grund av ovädret. Träd som fallit över näten har orsakat avbrotten.

Arbetet med att röja undan nedfallna träd kan först börja när vinden tillåter det, enligt informatör Karl-Erik Olsson på Vattenfall. Enligt honom kan det ta många timmar innan näten fungerar felfritt.

SMHI har utfärdat en klass tre-varning, den allvarligaste klass man har, för västra Sverige och Skåne.

Vid åttatiden på morgonen hade vinden nått orkanstyrka vid Bohusläns kust, uppger SMHI. På Väderöarna utanför Fjällbacka uppmättes en vindhastighet på 35 sekundmeter i de kraftigaste byarna. På Måseskär, utanför Orust, noterades 33 sekundmeter. Medelvinden var 26-27 sekundmeter på båda platserna.

På Nidingen, utanför Kungsbacka, var vindhastigheten 28 sekundmeter som mest. Gränsen för orkan går vid 33 sekundmeter.

Elbolagen har hög beredskap inför ovädret.

– Vi har 900 montörer som väntar på att ge sig ut och ta hand om nedfallna ledningar. Men vi kan inte skicka ut dem förrän vi ser hur vädret utvecklar sig. De kan inte vara ute i skogen i orkanvindar, säger Jakob Holmström vid Eons pressjour.

På Vattenfall finns bandvagnar och helikoptrar beredda att ge sig ut i skogarna så fort stormen bedarrat.

Cirka 3 500 hushåll i Sverige saknade en fungerande hemtelefon, till följd av de strömavbrott som ovädret orsakat.

Inga olyckor som hade samband med vädret hade rapporterats på morgonen. Räddningstjänsten rekommenderar alla i det drabbade området att om möjligt hålla sig inomhus medan ovädret drar över. I centrala Göteborg har räddningstjänsten spärrat av en del av Drottninggatan, eftersom lösa plåtar hotar att blåsa ner från ner ett tak.

Vägtrafiken i Bohuslän drabbades på flera sätt av stormen. Uddevallabron stängdes, och vägfärjorna över Gullmarn vid Lysekil ställdes in på grund av den hårda vinden. Färjelinjen har haft hög belastning sedan raset på E 6 vid Munkedal, eftersom en stor del av trafiken som annars skulle gått på E 6 nu väljer att köra via färjan.

Samtidigt kom rapporter om nedfallna träd på många vägar i västra Sverige.

Det väntade ovädret har gjort att Banverket stoppade nästan all tågtrafik i Västsverige under morgontimmarna. Ett 40-tal tåg i Syd- och Västsverige beräknas ställas in mellan klockan fem och tolv på förmiddagen. Men det blir inga ersättningsbussar, uppger SJ på morgonen.

– Man rekommenderas stanna inomhus under stormen, då rimmar det illa att ge sig ut med buss, säger Sven Rydell på SJ:s presstjänst.

Destination Gotland ställer in två färjeturer mellan Nynäshamn och Visby i dag, med anledning av det väntade ovädret. Det är ännu oklart hur det blir med dagens turer mellan Visby och Oskarshamn, rapporterar Sveriges Radio Gotland.

På morgonen var ingen flygning på Landvetters flygplats i Göteborg inställd på grund av ovädret.

Flera av Stena Lines färjeturer ställdes in. Trafiken mellan Göteborg och Fredrikshamn är inställd tills vidare, liksom trafiken mellan Karlskrona och Gdynia i Polen samt färjan mellan Oslo och Fredrikshamn.

Ett hundratal passagerare drabbas av de inställda turerna, enligt informationschef Joakim Kenndal på Stena Line.

Under dagen fortsätter ovädret upp över Götaland och Svealand men det avtar då i styrka.