Storm i fjällen
(Foto: AFP/Brandi Simons)


Hälften av företaget Skistars 40 liftar i Åre var stängda vid lunchtid på grund av stormbyar på fjället. De hårda vindarna fällde träd som saboterade elförsörjningen för flera tusen hushåll i Jämtlands län.

SMHI har utfärdat en så kallad klass två-varning för Jämtlands- och Härjedalsfjällen. På kalfjället kan det blåsa upp till 30 meter per sekund eller ännu mer. Det väntas också täta snöbyar med kraftig nedsatt sikt, i synnerhet i väster.

Varningen gäller för det kommande dygnet. Den innebär att vädret kan medföra fara för allmänheten, stora materiella skador och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på radio, internet eller tv.

För Dalafjällen och södra Lapplandsfjällen samt Jämtland utom fjällen, Västernorrlands och Gävleborgs län utfärdas en så kallad klass ett varning. Mycket hårda vindar kan blåsa upp i 20 meter per sekund.

Vägverket har tvingats stänga av vissa vägar. I Åre kommun är till exempel både Skalstugevägen och E14 avstängda.

-Vi har haft problem med att träd rasat över vissa vägar, men det har inte varit några stora problem, säger Frank Nilsson vid Jämtlandspolisen till TT.

De hårda vindarna gjorde att cirka 5000 hushåll saknade ström i Jämtlands län vid tiotiden.

Av Jämtkrafts
kunder var cirka 3000 drabbade i kommunerna Åre, Krokom och Östersund.

-Det är nästan uteslutande på grund av nedfallna träd, säger kraftbolagets pressinformatör Håkan Roos till TT.

Om prognosen slår in och vindarna mojnar mot kvällen hoppas Ross att de flesta av felen ska kunna åtgärdas under dagen.

Av Eons kunder var drygt 3100 utan elektricitet i Västernorrland, cirka 750 i Jämtland och 520 i Gävleborg.

Vattenfall hade bekymmer i Västerbotten där drygt 400 kunder drabbats i trakterna av Fredrika.

Hälften av företaget
Skistars 40 liftar i Åre var stängda vid lunchtid på grund av stormbyar på fjället.

-Ovanför trädgränsen, uppe på högfjället, går det inte att köra liftarna. Vi hade över 40 sekundmeter i byarna på Åreskutan i morse. Det var då det var som värst eftersom det dessutom snöade, förklarar Skistars Ludde Lundström.

Påsklovsfirande turister tvingades hitta annat att göra än skidåkning i väntan på att stormen skulle bedarra.

-Många har säkert sökt sig ut på byn för att shoppa och gå på äventyrsbad med mera, det finns en hel del att göra, säger Ludde Lundström.

I Östersund tog stormen
med sig en cirka 250 kvadratmeter stor takyta på en byggnad på Mittuniversitetets område, den vek sig och lade sig på en intilliggande byggnad. Det blev även bekymmer med ytterligare tak på området under dagen.

Mängder av plåtbitar och isolering lossnade från olika byggnader och de centrala delarna av Mittuniversitetets campus spärrades av. Flera vakter sattes ut för att se till att ingen skadades av nedfallande föremål.