Storkyrkan i Stockholm rengörs


Den 11 januari stängde Storkyrkan i Stockholm sina portar för rengöring och renovering. Det är femtio år sedan detta sist hände.

En antikvarisk rengöring ska göras, vilket innebär att kyrkans utsmyckning rengörs från damm och smuts. Enligt underhållsplanen skulle detta ha skett 2007 men församlingen prioriterade då istället S:t Jacobs kyrka.

Nu är det i alla fall Storkyrkans tur och därför stängdes kyrkan den 11 januari och kommer att förbli stängd till och med den 2 maj. Allt arbete kommer då inte att vara avslutat utan lite kvarstår. Budgeten ligger på 14 miljoner kronor.

Det är mycket som ska rengöras och renoveras. Det är inte enbart människorna som drar in smuts, utan luften som kommer in i kyrkan smutsar ner, liksom de tända ljusen. En del udda redskap behövs, såsom tops vid rengöringen av altartavlan av silver och till muralmålningarna används speciell vetedeg.  

– Rengöringen av Storkyrkan är viktig för att kunna bevara kulturarvet. Det är en glädje för församlingen att vi kan genomföra detta omfattande rengörings- och renoveringsarbete, säger domprost Åke Bonnier i ett pressmeddelande.

På ett valv i Vårfrukoret, kan man se skillnaden efter att en liten bit provrengjorts och den är stor. Det kommer att bli ljust och fint i Storkyrkan, precis som en vigselakt förmodas vara, ljus och fin. Och vigselakten mellan kronprinsessan Viktoria och hennes Daniel äger rum här den 19 juni.