Storföretag blåsta på miljoner i stor bluffhärva
Bedrägliga telefonsamtal till företag orsakade stor skada. Mannen på bilden har inget att göra med artikeln. Foto: Rizwan Tabassum /AFP/ Getty Images


Svindlande penningsummor har kommit på avvägar från företag när en ny form av bedrägerivåg, som främst riktar sig mot multinationella företag, drar över världen. Även svenska företag har drabbats hårt.

– Det rör sig om summor mellan 30 och 50 miljoner kronor i två fall som jag känner till, säger Jan Olsson, utredare vid polisens Nationella bedrägericenter, till SVT Nyheter.

Genom att ringa eller mejla och utge sig för att vara företagens vd eller någon annan högt uppsatt chef har bluffmakarna i många fall lyckats med sina bedrifter, enligt Olsson.

De säger sig vara utomlands och snabbt behöva pengar för att de är mitt uppe i en pågående affär.

Bedragarna är mycket pålästa, känner till företagens rutiner och nyckelpersoners namn. De har kunnat hacka sig in på företagets e-post och därmed direkt kunnat mejla företagets ekonomiavdelning.

Men flera svenska storbolag som utsatts för dessa bedrägerier vill inte prata om det.

– Nej, det här är nog ganska pinsamt att berätta om. Att man inte känner igen sin egen chef på rösten känns inte så kul att berätta, men det har förekommit, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel, till SVT Nyheter.