”Storebror” ser allt i Peking
En arbetare justerar säkerhetskameror i utkanten av Himmelska fridens torg i Peking, 30 september 2014. Under nationaldagsfirandet säger sig nu polisen i Peking täcka "100 procent av huvudstaden" med sina kameror. Foto: Greg Baker /AFP/Getty Images)


I stort sett vart du än går i Pekings offentlighet kan du nu ses av en övervakningskamera, och det är en del av en nationell strategi. Den kinesiska regimen hävdar att systemet finns där för att bekämpa brott, men kritiker menar att det i slutänden syftar till att övervaka och samla in data om hela det kinesiska folket.

Pekings byrå för offentlig säkerhet säger att de har videokameror som bevakas av över 4 300 poliser riktade mot ”varje gathörn”. Systemet täcker ”100 procent av huvudstaden” under det pågående veckolånga nationaldagsfirandet. Det är oklart om den här övervakningsinsatsen kommer att fortsätta när firandet är över.

Videokameror sitter på lyktstolpar, trafikljus och elstolpar, och bevakar platser med mycket trafik, som marknader, gallerior, parker och busshållplatser.

”Skynet”

Den kinesiska kommunistregimen säljer in den senaste säkerhetssatsningen som ett sätt att slå ner på brottslighet. Det här övervakningsprogrammet, som kallas ”Skynet” och har pågått i ett årtionde, har dock i praktiken visat sig användas till att slå ner på dissidenter och förföljda grupper.

Under OS i Peking 2008 fanns över 300 000 kameror på plats enligt Hongkongbaserade Ming Pao. Två år senare var siffran 400 000, och i bara i maj i år installerade polisen i huvudstaden ytterligare 30 000 kameror.

– Vi täcks nu helt av ”Skynet”, som är ett enormt nätverk för att kontrollera folks beteende på gatorna, sade dissidenten och aktivisten Hu Jia, som bor i Peking, till Radio Free Asia.

Övervakar alla

Övervakningskamerorna har teknologi för ansiktsigenkänning, vilket gör det lättare för myndigheterna att hitta enskilda, specifika individer. Tågstationer i Peking har till exempel sådan teknologi för att kunna identifiera falungongutövare som förföljs av regimen sedan 1999, enligt falungongsajten Minghui.

Det är dock inte bara falungongutövare och andra grupper som regimen betraktar som ”subversiva” som man spionerar på. 2014 avslöjade den kanadensiska nyhetssajten Creaders.net ett hemligt övervakningsprogram som kallas ”Big Intelligence”. Det används enligt uppgift till att samla in personliga data om och övervaka hela den kinesiska befolkningen.

Enligt BBC planerar den kinesiska regimen att ha importerat den här modellen med ”100 procents övervakning” till resten av landet år 2020.

Rapportering av Juliet Song