Storbritanniens religiösa ledare stöder organdonationer


Religiösa ledare från flera av Storbritanniens större religiösa grupper stöder kampanjen om att göra något åt den växande ”bristen på donationer” från den växande etniska minoriteten.

Storbritanniens transplantationskampanj ”Kan vi räkna med dig?” försöker skingra vanliga myter som man vet kan påverka donationstalen som till exempel förmodade religiösa hinder. I själva verket förbjuder ingen av de större religionerna i Storbritannien donationer.

– Ett av islams fem oumbärliga syften är att rädda liv, sade dr Abdullah Shehu från det muslimska rådet i Storbritannien.

Det finns också klart stöd för organdonationer från kristna, hindu- och sikhledare.

Kyrkoherde Olu Abiola, ledare för den kristna koalitionen av afrikanska och afrokaribiska kyrkor, sade:

– Att göra det möjligt att leva livet till fullo, är förenligt med kristen lära

Antalet svarta och asiatiska personer som anslutit sig till donationsregistret har under senare år ökat, men behovet av donerade organ fortsätter att öka. Nästan 1800 personer behöver en transplantation och deras chanser att nå lyckat resultat är större om de kan matchas med en donator av samma etniska ursprung.

Tamsin May, kampanj- och marketingchef för Storbritanniens transplantationer, sade:

– Det är brist på organdonatorer från alla etniska grupper, men problemet är särskilt akut bland svarta och sydasiatiska folkgrupper.

Svarta personer väntar i genomsnitt 1389 dagar på en njurtransplantation och för asiatiska personer är genomsnittet 1496 dagar. Vita patienter har som jämförelse en genomsnittlig väntetid på 722 dagar.

Eftersom svarta eller asiatiska personer svarar för färre än 2% av avlidna organdonatorer, får transplantationspatienter från dessa grupper vänta dubbelt länge än andra för att få en lämplig donator. Förra året dog närmare 60 svarta och asiatiska patienter under väntetiden.

”Kan vi räkna med dig?” stöds av svarta och asiatiska kändisar som till exempel TV-komikerna Curtis Walker, Nina Wadia och Gina Yashere och skådespelarna Asif Khan och Kwame Kwei-Armah.

Både Sanjay Jagatia från Hindu Temples nationella råd och Dr Indarjit Singh från sikhorganisationernas nätverk stöder organdonationer.

Översatt från