Storbritannien utreder olympisk säkerhetsblunder
G4S banderoll "Rekryterings- och träningscenter London 2012" i närheten av Olympic Park den 17 juli 2012 i London, England. G4S är den främsta totalleverantören av säkerhetslösningar och världens näst största säkerhetsföretag. (Foto: Oli Scarff / Getty Images)


Verkställande direktör för G4S, det globala säkerhetsföretaget som bevakar de olympiska spelen i Storbritannien, säger sig varit ovetande om att hans företag inte har fått fram tillräckligt med vakter under sportevenemanget.

Under en parlamentarisk utredning medgav bolagets vd, Nick Buckles, att situationen har förvandlats till en ”förödmjukande oreda” och sade att hans företags rykte nu allvarligt har skadats, rapporterade Sky News.

Nick Buckles erkände att hans företag (den näst största säkerhetsentreprenören i världen), inte hade kunnat skaffa fram omkring 10 000 säkerhetsvakter som från början lovats övervaka spelen. Hittills har G4S skaffat 4 200 vakter, men Buckles sade att totalt 7 000 vakter kommer att finnas till hands innan evenemangets startar.

”Det är klart att vi nu ångrar att vi undertecknade det, men nu måste vi fortsätta och se till att fullfölja det hela”, sade Buckles med hänvisning till att ha samtyckt till de villkor som anges i ett avtal med den brittiska regeringen – ett kontrakt värt 284 miljoner pund.

Buckles sade att det största problemet hans företag står inför just nu är personalbrist. Men han upprepade: ”Vi har klarat av kontraktet och vi har skött driften på grundnivå i två år. Vi räknar med att vi kommer att skaffa fram ett betydande antal personal tills dess.”

Keith Vaz, chef för parlamentets utredning, skällde ut G4S och kallade företaget ”inkompetent, amatörmässigt och oansvarigt”, enligt Daily Telegraph.

Han tillade att han också var ”orolig över det faktum att [Buckles] inte kan vara helt 100 procentigt säker på att alla G4S-personerna kommer att dyka upp.”

Översatt från engelska