Storbritannien kan få pundsedlar av plast
En person visar upp ett provtryck på en tio-punds-sedel i polymer under en presskonferens på Bank of England i London den 10 september 2013. BoE tillkännagav att ett slutligt beslut om att byta papperssedlar till polymeren skulle ske i december 2013. (Foto: Chris Ratcliffe/AFP/Pool)


Bank of England vill införa pundsedlar av plast vilket bankens vd Mark Carney har erfarenhet av. Han var tidigare chef för Kanadas riksbank, som 2011 bytte papperssedlar mot sedlar av plast.

Under de sista tre åren har Bank of England genomfört ett forskningsprojekt för att komma fram till vilket material som är att föredra vid tryckning av sedlar.

För att försöka komma tillrätta med sedelförfalskning förändrar banken designen och ökar hållbarheten. Fördelarna med plastsedlar är att de är svårare att förfalska, hållbarare och håller sig renare längre tid.

Idag används bomullpapper och banken vill övergå till polymer, ett slags plastämne, men eftersom sedlar spelar en stor roll i det dagliga livet håller banken offentliga samråd ute i samhället innan beslut fattas.

Bank of England kommer att tillkännage sitt beslut i december 2013.

Plastsedlar infördes redan 1998 i Australien och finns även i mer än 20 länder idag.