Storbedrägeri mot Försäkringskassan


Försäkringskassan har blivit utsatt för ett storskaligt bedrägeri. Det rör sig om tvåsiffriga miljonbelopp. Flera personer anhölls i fredags. En av dem var tills nyligen anställd på Försäkringskassan.

Bedrägeriet upptäcktes natten till fredagen sedan Försäkringskassan noterat onormala transaktioner. När de undersökte dem insåg de snabbt att de var brottsliga och anmälde dem till åklagare, som inlett förundersökning.

– Jag blir förbannad och samtidigt bedrövad. Förbannad för att den här typen av brott har skett. Jag blir bedrövad för att det har skett mot Försäkringskassan och över att det kan kasta en skugga över vår verksamhet, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg i ett pressmeddelande.

Aftonbladet hänvisar till en poliskälla som uppgett att det rör sig om 30 miljoner kronor. Vid en presskonferens på lördagen sade Curt Malmborg att två tredjedelar av pengarna har säkrats. Var resten finns är oklart.

I övrigt hänvisar Försäkringskassan till att fallet är belagt med sträng sekretess. Det är dock klart att det rör sig om det största bedrägeriet i Försäkringskassans historia.