Stora solutbrott väntas påverka jorden
(Foto: GettyImages/AFP)


Efter elva års stillhet har vår heta stjärna solen börjat vakna upp och kan nu som en gäspning skapa en omfattande solstorm i riktning mot jorden.

I Washington DC samlades den 8 juni myndigheter, forskare och allmänhet på Space Weather Enterprise Forum 2010 för att diskutera vad som kan göras för att skydda modern utrustning från solen.

Solen vaknar upp från en djup sömn, och de närmaste åren förväntar vi oss mycket högre solaktivitet””, sade Richard Fisher, chef för NASA:s avdelning för solforskning, i ett nyhetsbrev från NASA.

Samtidigt har teknologin i samhället utvecklat en exempellös känslighet för solstormar. Det är kombinationen av de här två sakerna vi samlas för att diskutera.”

Solutbrott varierar i styrka och påverkan beroende på jordens magnetfält. Utbrotten är mycket radioaktiva, men människan är skyddad mot den här strålningen av atmosfären. Det som blir lidande är tekniken. Värmen från utbrotten kan skada satelliter och röntgenstrålning kan störa radiokommunikationen.

Den farligaste typen av utbrott för människan är kanske så kallad koronamassutkastning (CME), som inträffar under den mest aktiva perioden under solens 11-åriga cykel. CME kommer den här gången att inträffa omkring 2012.

CME inträffar när gas bryter ut från solens korona, eller dess yttre atmosfär, och bär med sig en enorm mängd radioaktivt material som kan nå jorden inom tre till fem dagar.

I rapporten “Severe Space Weather Events—Societal and Economic Impacts”, som publicerades för två år sedan av National Academy of Sciences, förutspådde forskarna att vår sofistikerade teknologi är känslig för allvarliga solstormar. I värsta fall skulle utvecklade länder med högteknologiska städer kunna ställas inför mörkläggning och förödande ekonomiska kostnader, 20 gånger högre än den ekonomiska skadan som orsakades av orkanen Katrina.

För tillfället kan NASA och myndigheterna vid Space Weather Enterprise Forum bara ge rådet till den privata sektorn, flygindustrin och alla inom elkraftsbranschen att vidta speciella försiktighetsåtgärder för den framtid då enorma solstormar strömmar över jorden.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37183/