Stora protester mot våldsam födelsekontroll i Kina


Den 23 maj omringade över tusen invånare regeringsbyggnaden i staden Ziliang i Guangxiprovinsen för att protestera mot den ökade födelsekontrollen. Den lokala ledningen skickade ett stort antal poliser för att stoppa protesten. Många invånare skadades och flera arresterades.

Enligt Lin från Ziliang har många invånare, som har fler barn än den kinesiska kommunistregimen tillåter, fått sina hem undersökta av födelsekontrollmyndigheterna och har fått sina ägodelar beslagtagna. Runt halv tre på morgonen den 23 maj bröt sig födelsekontrollmyndigheten in i en familjs hem i byn Shapu och beslagtog deras ägodelar. En äldre man som bodde i hushållet blev så rädd att han fick föras till sjukhus. Den här händelsen gjorde att flera tusen invånare omringade stadens regeringsbyggnad och krävde att regimen skall upphöra med den våldsamma födelsekontrollen och kompensera för de ägodelar invånare förlorat.

Invånaren Yang sade till Epoch Times att hon såg hur de lokala myndigheterna organiserade flera hundra beväpnade poliser för att stoppa protesten. Ett antal invånare skadades och minst en fick föras till sjukhus med allvarliga skador. Arga invånare kastade stenar på polisen och åtskilliga arresterades.

Tjänstemän utnyttjar regleringarna för födelsekontroll för att råna människor, säger Lin till Epoch Times. Det har nyligen varit ett antal fall där tjänstemän som gör födelsekontroller brutit sig in i människors hem och med våld stulit deras ägodelar. Xie Jianfent, bosatt i byn Yunsong, fick sitt hem genomsökt av ett dussin män på order att stadens vice partichef. Eftersom han inte kunde betala 14 000 yuan (1 yuan = 0,9 kr) i böter tog man hans TV, motorcykel och 1 000 yuan i kontanter. Xie begav sig till det lokala poliskontoret för att rapportera händelsen men internerades istället i nio dagar och fick böta ytterligare 400 yuan.

Tjänstemän som genomför födelsekontroller bröt sig även in i ett hus i byn Dali. Eftersom sonen, som hade fler barn än tillåtet, arbetade utanför staden handfängslade tjänstemännen de äldre föräldrarna, slog dem med elbatonger, tog deras pengar och bostadspapper innan de begav sig därifrån. Tjänstemännen hotade även det äldre paret och förklarade att om de hjälpte sin son komma undan skulle de få böta 3 000 yuan.

– Våldet runt systemet med födelsekontroll har skapat ilska i hela Guangxiprovinsen. Ilska och förtvivlan har spridits bland befolkningen. Förr eller senare kommer det att orsaka stora konflikter, säger Xie, en annan invånare.

Mellan den 17-19 maj attackerade över 50 000 personer från staden Yulin, Bobais län i Guangxiprovinsen sju olika regeringskontor i olika distrikt i staden Dungus område.

Händelserna har dragit till sig omvärldens uppmärksamhet och invånaren Zilian tror att dessa händelser är en del av en allmän protest mot det statliga våldet i provinsen Guangxi.

Översatt från engelsk” target=”_blank”>originalartikel på kinesiska.