Stora protester mot sparpaket i Helsingfors
Irakiska flyktingar väntar på tåget tillsammans med personer som ska delta i fredagens protester i Helsingfors, på Kemi tågstation i nordvästra Finland, den 17 september 2015. Protesterna väntas dra till sig tiotusentals människor. (Foto: Jussi Nukari/ AFP/ Getty Images)


På fredag förmiddag väntas tiotusentals människor delta i en massprotest i Helsingfors centrum mot den finska regeringens sparpaket.

Nästan hela Finlands kollektivtrafik står stilla under fredagen. Plan och flyg ställs in, och skogs- och verkstadsindustri stannar. På många industrier lämnar de anställda sina jobb för att delta i protesterna, rapporterar Yle.

Finlands statsminister Juha Sipilä vidhåller dock att sparplanerna, som presenterades i förra veckan, är ett måste.

Han vill sänka kostnaderna för arbetskraft med fem procent för att få fart på Finlands ekonomi. För anställda kan det innebära färre semesterdagar, halvera ersättningen för övertidsarbete och införande av karensdag.

— För vårdpersonal kan tilläggen för obekväm arbetstid utgöra 30 procent av hela arbetsinkomsten, så det är klart att sänkningen blir betydande, sade Rauno Vesivalo, ordförande för vårdfacket Tehy till Hufvudstadsbladet.

Enligt Yle uteblev det förväntade trafikkaoset i huvudstaden på fredagsmorgonen.