Stora problem för världens yngsta nation Sydsudan
Sydsudanesiska kvinnor paraderar under en ceremoni på Sydsudans första självständighetsdag den 9 juli, i Juba, Sydsudan. (Foto: Paula Bronstein/Getty Images)


Sydsudan, världens nyaste nation, firade sitt första år av självständighet från Sudan på måndagen. Men den unga afrikanska nationen står inför en lång rad av problem.

Landets ekonomi har stadigt försämrats, dess utvecklingsplaner har grusats på grund av humanitära kriser och spänningar med grannlandet Sudan.

Trots att landet försökt att utvecklas och bygga upp ett rättssystem och infrastruktur är det fortfarande ett av världens fattigaste länder.

”Folket i Sydsudan har gjort enorma uppoffringar för att nå denna historiska tidpunkt”, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i ett uttalande på måndagen. Han tillade att Sydsudan fortfarande har ett antal olösta frågor, bland annat etniskt våld, utstakning av landsgränsen och att hantera den ökända rebellgruppen Herrens motståndsarmé.

FN:s humanitära nyhetsbyrå, Irin, noterade att biståndsorgan fortfarande tillhandahåller de flesta tjänsterna i landet.

Enligt Irin är landets bästa sjukhus, Jubas universitetssjukhus, dystert och överbelagt. ”Sjukhuset med 580 sängplatser är väldigt litet och patientantalet fortsätter att öka. Det finns patienter som får ligga på golvet”, säger sjukhusets verkställande direktör Akajomsuk Moi.

Ett av Sydsudans problem är att de är beroende av Sudans infrastruktur för att transportera olja. För sex månader sedan beslutade Sydsudan att sluta pumpa upp olja trots att det är landets viktigaste inkomstkälla, men enligt Al-Jazeera har de båda länderna nu börjat föra samtal igen.

Översatt från engelska