Stora parader i Hongkong protesterade mot Kinesiska kommunistpartiet
En docka av Leung Chun-ying bars runt i paraden, för att visa att man anser honom vara kommunistpartiets marionett. (Foto: Epoch Times)


Uppskattningsvis 130 000 Hongkongbor firade nyårsdagen genom att delta i flera parader runt om i staden, i protest mot det Kinesiska kommunistpartiets inblandning i Hongkongs angelägenheter. Demonstranterna riktade även in sig på Hongkongs regeringschef (Chief Executive), Leung Chun-ying, vars avgång man krävde.

De senaste månaderna har oron växt i Hongkong angående kommunistpartiets planer för denna särskilda administrativa region inom Kina. Hongkongs konstitution skyddas av det avtal mellan kommunistpartiet och Storbritannien, och enligt den har Hongkongs invånare rättigheter som kineserna på fastlandet saknar. Men kommunistpartiet har satt allt mer press på den före detta brittiska kolonin.

I sommar försökte Leung – som anklagats för att i hemlighet vara medlem av Kinesiska kommunistpartiet – introducera läroplaner från fastlandet i Hongkongs skolor. Många Hongkongbor protesterade, och beskrev läroplanerna som hjärntvätt. Efter att hundratusentals personer protesterat på gatorna drog Leung tillbaka förslaget.

Zhan Xiaoming, som nyligen utsågs till chef för kontaktkontoret, Folkrepubliken Kinas inofficiella ambassad i Hongkong, väckte ilska, när han sade att Hongkongs lagstiftande församling borde anta artikel 23. Denna kontroversiella lag mot omstörtande verksamhet avslogs  när man sist försökte få igenom den, 2002-2003. Kritiker menar att den skulle beröva Hongkongborna många av deras högt skattade grundlagsskyddade rättigheter.

Under de senaste månaderna har en frontgrupp för kommunistpartiet flera gånger attackerat eller stört Falun Gong-utövares aktiviteter i Hongkong.

Den kände journalisten Ching Cheong publicerade nyligen en krönika i Hongkong där han uppmanade till motstånd mot kommunisternas växande inflytande i staden. Ching Cheong uppskattar att kommunistpartiet under de senaste årtiondena har skickat 400 000 partimedlemmar till Hongkong för att bo där.

En grupp Hongkongbor håller upp en banderoll med texten ”nyårsparad”, som har en bild av Leung Chun-ying som blir kastad i en soptunna av en stor hand. Processionen ska precis stampa på tecknet för ”kommunist”, som har korsats över.

48 civila och politiska organisationer deltog i tisdagens protester.

En av de längsta processionerna började i Victoriaparken kl 15, och leddes av några pensionärer i rullstol. Ett stort antal medborgare gick med i paraden på dess väg genom staden.

När den närmade sig Yee Wo Street i Causeway Bay angreps dock deltagarna med vattenbomber.

Paraden kom fram till sin destination vid amiralitetets regeringshögkvarter, där deltagarna konfronterade en kommunistpartiorganisation. Gruppen, som kallade sig ”Det kärleksfulla Hongkongs röst”, höll ett massmöte i högkvarterets amfiteater. Den hade bildats för att stödja Leung Chun-yings administration.

En annan grupp på omkring 200 unga demonstranter samlades på Chater Roads fotgängardistrikt vid 15.30 och vandrade mot kontaktkontoret. De krävde regeringschefens avgång och allmän rösträtt.

Den brittiska regeringen kom med civilisation till Hongkong, men kommunistpartiet kom med mörker, sade demokratiförespråkaren Koo Sze Yiu, som avslöjade att han tänkte bränna kommunistpartiets flagga när han kom till kontaktkontoret.

Koo greps emellertid på Hollywood Road, för att ha skändat och skadat den nationella flaggan och brutit mot nationella och lokala flaggregler. Han ska därefter ha tagits till polisstationen på Aberdeen road.

Någon släppte även en låda med bråte över tåget när det gick förbi Queens Road mot Bonham Strand. Incidenten tros ha varit avsiktlig, och deltagare i paraden krävde att de lokala myndigheterna skulle upprätthålla lag och ordning.

Vid 17-tiden kom den 200 man starka gruppen fram till sitt mål framför kontaktkontoret, där man rev sönder kommunistpartiets flaggor och ropade slagord där man krävde Hongkongs oberoende från kommunistpartiet.

En av de tidigaste paraderna på dagen började klockan 14. Den hölls av gruppen ”Folkmakt”, och började vid Causeway Bays centralbibliotek och slutade med ett massmöte vid den centrala regeringsbyggnaden.

Talespersonern Chan Wai Yip uppskattade att mellan 12 000 och 13 000 personer deltog i manifestationen, och sade att de tänkte stanna över natten.


Översatt från engelska