Stor uppslutning för Burmas folk i Stockholm
Över tusen stockholmare trotsade kylan för att visa sitt stöd för Burmas demokratikämpar.


Under fredagen kunde man möta många svenskar som bar röda tröjor för att visa sitt stöd till alla de oskyldiga som drabbats i Burma. På kvällen samlades över tusen personer på Medborgarplatsen i Stockholm för en gemensam tvärpolitisk manifestation.

Representanter från de flesta riksdagspartierna var där och höll tal, tillsammans med andra organisationer som vill verka för mänskliga rättigheter världen över. De var alla ense om en sak: övergreppen mot fredliga munkar och oskyldiga civila måste stoppas!

Åtskilliga burmeser hade kommit, många bar röda pannband med den burmesiska symbolen på, ovanför marschaller visade de upp bilder på offer för militärjuntans övergrepp samt på frihetskämpar. Buddistiska munkar skanderade heliga skrifter i hopp om fred. En stor banderoll hängde i mitten av platsen med orden ”Använd din frihet till att ge Burma frihet”. Det talades om att förtryckarna aldrig kommer att komma undan med sina brott, i slutändan hinner rättvisan alltid ikapp dem och de kommer då att vara de största förlorarna. Det talades också om det oerhörda mod som både munkar och civila visade då de med sina fredliga protester vågar trotsa en militär på en halv miljon man i kampen för sina rättigheter.

Andra ämnen som berördes var historiska händelser som de förra prostesterna i Burma 1988 då många dödades av militären, men även Himmelska fridens torg i Peking. Vi träffade Magnus Andersson, förbundsordförande för Centerns ungdomsförbund, som i sitt tal ställde frågan hur länge Kina ska få stoppa demokratiutveckling även i andra länder än sitt eget. Han berättade att vi måste sätta in starka sanktioner mot Kina så att de pressas att agera. Han menar att vi måste våga diskutera Kinas veto i FN:s säkerhetsråd, eftersom detta land tidigare har stoppat lösningar i både Darfur och Rwanda och inte ska få fortsätta att nu hindra lösningar i Burma.

Han berättar vidare om det positiva med manifestationen, för några veckor sedan fanns det knappt något engagemang alls för Burmas demokratikämpar men nu möter han människor som hela tiden ler när han går klädd i sin röda tröja.


Socialdemokraten Kajsa Borgnäs läser en dikt vid stödmanifestationen.

Socialdemokraten Kajsa Borgnäs läser en dikt vid stödmanifestationen.

Kajsa Borgnäs, ordförande för det socialdemokratiska studentförbundet, berättar att hon är imponerad av alla som kommit och orkar stå i kylan och visa sitt deltagande med det burmesiska folket. Hon tycker också att Kina tillsammans med Indien är nyckeln till att hindra den burmesiska juntan att fortsätta med sitt våld. Om inte Kina är berett att stötta demokratiutveckling i Burma då kan inte vi vara beredda att stötta ett OS i Kina nästa år, därför är en bojkott av OS en självklarhet i detta fall tycker hon.

Applåderna rungade efter de olika talarna. Andreas Wahlqvist, en av åskådarna tyckte det var härligt med så mycket folk. Han uppskattade att det fanns talare från alla de olika politiska lägren med för att stötta en sådan här sak.


Stillsam vädjan om ett slut på förtrycket i Burma.

Stillsam vädjan om ett slut på förtrycket i Burma.